nieuws

AL_A wint ontwerpwedstrijd Abu Dhabi Moskee

Architectuur

AL-A uit Londen heeft de besloten ontwerpwedstrijd gewonnen voor het ontwerp van een nieuwe moskee in Abu Dhabi. Het gebedshuis gaat deel uitmaken van het World Trade Center, een ontwerp van Foster + Partners.

AL_A wint ontwerpwedstrijd Abu Dhabi Moskee

Het WTC in Abu Dhabi van Foster + Partners heeft een oppervlakte van 700.000 m2 en bestaat uit kantoren, woningen, een winkelgedeelte, een soek en een hotel. Binnen het complex, opgetrokken uit staal en glas, heeft AL_A een moskee met een omliggend park ontworpen.

Moskee Abu Dhabi door Al_A 

AL_A heeft het ontwerp niet als een gebouw opgevat maar als een voetpad, als een reis die mensen uit het dagelijkse tumult wegleidt naar een serene rust. Het geheel doet denken aan de overgang van het tijdelijke bestaan naar het transcendente. Dit wordt extra versterkt door de in een raster geplaatste bomen en kolommen die de bezoekers begeleiden naar de moskee. Eenmaal binnen verplaatst de as zich in de richting van Mekka. De sfeer in de gebedsruimte gaat verder dan de fysieke vorm van het gebouw. Licht en rust zijn hier bepalend.

Moskee Abu Dhabi door AL_A 

Het oppervlak van de kolommen is geïnspireerd op de rijke traditie van de islamitische geometrische patronen. Het patroon van de perforatie op de kolommen is ontworpen met behulp van een op maat gemaakt computerscript waardoor een variatie ontstaat in de hoeveelheid licht dat door de dakconstructie naar binnenvalt. Het spel van licht en schaduw bezielt de ruimte en activeert de zintuigen. Op deze manier wordt een aspect van de islamitische traditie onthuld met hedendaagse technologie.

Moskee Abu Dhabi door AL_A Het dak is uitgevoerd als een landschap dat vanuit de omringende hoogbouw kan worden bekeken. De minaret zorgt voor de herkenbaarheid en aanwezigheid van de moskee in het stadslandschap.

Moskee Abu Dhabi door AL_A 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels