nieuws

Agendatip: The Museum of Everything

Architectuur

Vanaf 5 maart is in de Kunsthal in Rotterdam het reizende ‘Museum of Everything’ te bezoeken. Het museum toont werk van honderd individuele, niet-academische kunstenaars van de moderne tijd van over de hele wereld. Na Parijs, Moskou, Venetië en Londen is nu Rotterdam aan de beurt.

Agendatip: The Museum of Everything

De indrukwekkende installaties voeren het publiek mee in de persoonlijke wereld van onconventionele creatieve makers. Een deel van de werken in The Museum of Everything wordt begeleid door korte films en toegankelijke essays van internationaal bekende kunstenaars zoals David Byrne, Ed Ruscha, Marlene Dumas, John Baldessari, Grayson Perry en vele anderen.

Ruim honderd kunstenaars

Een van de vele ruimtes is geheel gewijd aan het levenswerk van de Amerikaanse conciërge Henry Darger, de beroemdste onder de autodidactische ontdekkingen. Zijn monumentale illustraties worden voor het eerst gepresenteerd in de oorspronkelijke reeksen, een visuele verhaallijn die was vernietigd door het in delen verkopen van zijn boeken uit winstbejag.

Een tweede ruimte is gewijd aan een torenhoge corridor van geschilderde rollen door de Chinese fabrieksarbeidster Guo Fengyi. Deze visionaire kunstenaar zette haar creatieve energie in ter bestrijding van de slopende ziekte waaraan zij uiteindelijk bezweek. In recente jaren is haar imposante oeuvre getoond in onder meer de Londense Hayward Gallery, de Carnegie International in Pittsburg en de Biennale van Venetië in 2013.

In de Kunsthal wordt ook het droomuniversum van de Indiase wegenbouwer Nek Chand Saini gepresenteerd en de grafische vertolkingen van de Afro-Amerikaanse Sam Doyle die een bron van inspiratie vormden voor Jean-Michel Basquiat. Van de Amerikaanse Morton Bartlett zijn niet alleen de foto’s maar ook zijn poppen en attributen te zien, en er is veel aandacht voor de zeer solitaire en hermetische kunstenaar ACM die met zijn miniatuur bouwwerken de onderdelen van vergeten machines tot leven wekt.

De tentoonstelling omvat ook enkele van de al meer gevestigde namen die bekend werden door de kunstenaar Jean Dubuffet, zoals Augustin Lesage, mijnwerker en spiritist, en de anonieme sculpturen die we kennen als Les Barbus Müller. Meer recente ontdekkingen zijn de Roemeense straatcollages van Ion Bîrlădeanu, en de Japanse worstelfanaat Tomoyuki Shinki. Ook Nederlandse kunstenaars komen aan bod, van de obsessieve biografische illustrator Willem van Genk tot opkomende persoonlijkheden als Paulus de Groot en Marianne Schipaanboord.

Paradijs Glaswater

Over de Zeelandse kunstenares Marianne Schipaanboord en haar werk gaat op 10 maart in Vlissingen de documentaire ‘Paradijs Glaswater’ in première. In deze documentaire, die tijdens de tentoonstelling regelmatig in het Auditorium van de Kunsthal vertoond zal worden, schetst filmmaker Fifi Visser het beeld van een meervoudig gehandicapte vrouw die communiceert via haar tekeningen.

Satellietprogramma

Tijdens de tentoonstelling vindt een begeleidend programma plaats in de Kunsthal Rotterdam en een satellietprogramma, georganiseerd in samenwerking met Wieg & Mellink, bij diverse partnermusea, galerieën, academies en universiteiten.

Zo is er op vrijdagavond 1 april een Art Talk met James Brett in het Van Gogh Museum in Amsterdam en komen er Art Talks in o.a. Het Stedelijk Museum en het nieuwe Outsider Art Museum in de Hermitage. Er vinden exposities plaats in onder meer Galerie Atelier Herenplaats en Galerie Cokkie Snoei in Rotterdam en in Galerie Hamer in Amsterdam.

Op zaterdag 16 en zondag 17 april 2016 organiseert de Kunsthal bovendien ‘Het Weekend van Everything’, met workshops, lezingen, rondleidingen, films, muziek en een open podium voor DIY kunst voor iedereen. Ook vindt in april een ‘inside/outside’ debat plaats in de Kunsthal samen met de Gerrit Rietveld Academie.

Museum of Everything, 5 maart tot en met 22 mei 2016 in Rotterdam Kunsthal.

 

Reageer op dit artikel