nieuws

Video van de Week – Station Arnhem

Architectuur

Afgelopen week was het dan zover, de officiële opening door staatssecretaris Dijksma van Station Arnhem, Het ontwerp is gemaakt door architectenbureaus UNStudio, Arup (masterplan) en Bureau B+B (openbare ruimte). Het hele proces duurde 19 jaar en kostte 650 miljoen euro. Het indrukwekkende station gaat vanaf nu door het leven als Arnhem Centraal. Het project kreeg vorige week de Betonprijs 2015 in de categorie Utiliteitsbouw.

Video van de Week – Station Arnhem

Arnhem Centraal van architectenbureau UNStudio, Arup en Bureau B+B is een van de zes Nieuwe Sleutelprojecten (NSP): stations die worden ontwikkeld om ze te laten aansluiten op de Europese hogesnelheidslijnen. Naast Arnhem gaat het om Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam Zuid en Breda. Arnhem, aan de ICE-route naar Duitsland, verwacht 110.000 reizigers per dag in 2020, tegen 55.000 in 2009.

 Arnhem CS door Arup, UNStudio en B+B

Spoorbouwmeester

Vanaf de 15de verdieping van de naast station Arnhem gelegen Parktoren is goed te zien hoe het net buiten de ring gelegen station is verbonden met de binnenstad, zo zegt Spoorbouwmeester Bert Dirrix: “Van Berkels eerste ingreep was ontlasting van het stationsplein door de Willemstunnel. Er rijden alleen nog trolleybussen. Je loopt nu als voetganger zo de stad in.” De bestrating met grijze natuursteen komt rondom het hele stationsgebied. “De voetganger moet voelen dat hij in de sfeer van het station komt.”
 

Van de twee hoge kantoortorens aan de westzijde loopt een voetgangersroute over het dak van de stationshal naar de voorzijde en binnenstad. Verkeer uit de binnenstad kan ondergronds doorrijden naar de parkeergarage onder het station. Aan de voorzijde splitst de entree zich in voetgangers naar boven en fietsers naar beneden. Voor Dirrix zit de kracht van het gebouw in zulke routes. „Ongelooflijk hoe Van Berkel alle functies vloeiend en zichtbaar met elkaar weet te verbinden. Treinen, bussen, auto’s, fietsen, alles komt natuurlijk samen.” (Bron: NRC.nl)

Arnhem CS door Arup, UNStudio en B+B

Reageer op dit artikel