nieuws

Ronde afvalenergiecentrale voor Shenzhen

Architectuur

Schmidt Hammer Lassen Architects en Gottlieb Paludan Architects zijn de winnaars van een internationale prijsvraag voor ’s wereld grootste energie/verbrandings installatie in Shenzhen, China.

Ronde afvalenergiecentrale voor Shenzhen

De nieuwe installatie komt aan de bergachtige rand van Shenzhen en gaat 5000 ton afval per dag, de hoeveelheid afval van de 20 miljoen inwoners van Shenzhen per jaar, omzetten in energie. Het gebouw wordt daarnaast ook ingezet om de inwoners bewust te maken van energieopwekking en de hoeveelheid afval die zij produceren.

Afval_energiecentrale in Shenzhen door Schmidt Hammer Lassen en Gottlieb Paludan Architects
Het winnende ontwerp organiseert de hele installatie, met inbegrip van de bijgebouwen, in een cirkelvormig gebouw. Door zijn ronde vorm wordt de voetafdruk van de fabriek tot een minimum beperkt waardoor er in tegenstelling tot de gebruikelijke rechthoekige vorm, minder grond nodig is.

Afval_energiecentrale in Shenzhen door Schmidt Hammer Lassen en Gottlieb Paludan Architects 

Bezoekers bereiken de energie/verbrandingscentrale via een speciaal aangelegd park. Een toegangsbrug brengt de bezoekers via de magazijnen naar een hoger gelegen bezoekerscentrum dat uitzicht biedt op de installaties. Een cirkelvormige route leidt langs de installaties waarvan de werking wordt uitgelegd naar een openbaar panoramisch wandelpad op het dak. Het dak krijgt 44,000m2  fotovoltaïsche panelen om de centrale met schone energie aan te sturen en om Shenzhen deel van duurzame energie te voorzien.

Afval_energiecentrale in Shenzhen door Schmidt Hammer Lassen en Gottlieb Paludan Architects 

Reageer op dit artikel