nieuws

Ontwerp WTC Utrecht afgekeurd door welstand

Architectuur

Een gevoelige afkeuring van het ontwerp dat MVSA Architects maakte voor het WTC op het Jaarbeursplein in Utrecht. De welstandscommissie van de stad keurde het definitieve ontwerp af omdat het niet aan de geformuleerde criteria voor het gebied zou voldoen. De welstandscommissie heeft dan ook negatief advies gegeven omtrent het verstrekken van de omgevingsvergunning. Ook de inrichting van de omliggende openbare ruimte door GroupA kon rekenen op kritische kanttekeningen.

Ontwerp WTC Utrecht afgekeurd door welstand

Dit werd een week geleden al gemeld door lokale nieuwssite Bouwput Utrecht, deze week werden de notulen van de welstandscommissie openbaar waarin de volledige motivatie te lezen is.

Gaten in het Forum

Het WTC moet pal naast het Stadskantoor verrijzen. De hoogbouw staat voor een deel op het Forum, een verhoogd deel dat de overgang maakt tussen het Jaarbeursplein en het stationsgebied. Om verschillende programmaonderdelen en activiteiten in het gebied met elkaar te verbinden, maakte GroupA een aantal gaten in het dek van het Forum, waaronder een tegen de gevel van het WTC.

De geplande situatie: met een langwerpige opening langs de gevel die richting Stadskantoor ligt.

Gesloten achtergevel “niet acceptabel”

Door tegen de gevel een opening te maken ontstaat een ongewenste achterzijde, zo meent de Commissie. En dat terwijl er sprake moet zijn van een voorkantsituatie, een hoofdlooproute waardig. De commissie stelt als alternatief voor om de opening verder van het gebouw te maken en een loopzone te creëren langs het gebouw. “Hier kan het gebouw op reageren met een gebruiksruimte aan deze zijde, waardoor de geambieerde alzijdigheid wordt waargemaakt.”
Want dat is het grootste bezwaar van de commissie tegen het huidige definitieve ontwerp voor het WTC. De lage delen van de oostgevel aan de Forumzijde zorgen voor een gesloten gevelbeeld, “wat niet past bij de visie van het gebied en bij de ambitie van een alzijdig gebouw. (…) Een gesloten achtergevel aan deze belangrijke loopzone kan niet geaccepteerd worden.

Wordt vervolgd?!

Wethouder Everhardt bevestigde aan Bouwput Utrecht dat er aan de Welstandscommissie een voorstel wordt gedaan voor een aanpassing van het forum: een grotere hoeveelheid groen bij de opening in het forum. Het gat blijft daarbij intact. Op dit moment is nog niet bekend welke stappen de gemeente gaat ondernemen om het – bindende – advies van de welstandscommissie te overstijgen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels