nieuws

Ideeënprijsvraag Tiny Housing

Architectuur

BouwEXPO Tiny Housing is gestart met een ideeënprijsvraag voor innovatieve Tiny Houses. Deelnemers kunnen kiezen uit drie locaties met elk een eigen karakter: permanent, tijdelijk of pioniers. De prijsvraag staat open voor iedereen. De inzendtermijn sluit op 20 april 2016.

Ideeënprijsvraag Tiny Housing

Behalve zelfbouwers zijn ook ontwikkelaars, architecten en onderzoekers uitgenodigd om een duurzaam en betaalbaar prototype uit te testen. Een vakjury selecteert maximaal 25 plannen. De winnaars worden in juli 2016 bekend gemaakt. Zij krijgen een optie op een bouwlocatie en kunnen vanaf dat moment starten met de realisering van hun Tiny House.

De deelnemers kiezen uit één van de drie prijsvraaglocaties die grenzen aan het Homeruspark in Almere Poort. Elke locatie heeft eigen mogelijkheden en condities: Tiny Housing Permanent, Tiny Housing Tijdelijk en Tiny Housing Pioniers. Op deze derde locatie moeten de huisjes zelfvoorzienend zijn. Hier is niet voorzien in een aansluiting op de nutsvoorzieningen en riool. De woonmilieus dienen als voorbeeld voor vergelijkbare vervolgprojecten elders in Almere, maar uiteraard ook daarbuiten.

Jury & expositie alle inzendingen

De jury bestaat uit de burgemeester van Almere: Franc Weerwind (voorzitter), Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Monique Brewster (directeur-bestuurder Woningcorporatie), Elsbeth Falk (architect), Jelte Glas (Tiny House bouwer en deeltijd bewoner), Arne Hendriks (kunstenaar en filosoof) en Edwin Oostmeijer (ontwikkelaar). Op verzoek van de gemeente organiseert Architectuur Lokaal de prijsvraag. Met de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) wordt samengewerkt om alle anonieme inzendingen tentoon te stellen. Dit zal plaatsvinden in juni nadat de jury de beoordeling heeft afgerond.

Met deze prijsvraag neemt de gemeente Almere samen met het Woningbouwatelier het initiatief om de mogelijkheden van huisvesting van kleine huishoudens in compacte, betaalbare huizen te verkennen in een BouwEXPO dir duurt tot en met de zomer van 2017. 

Reageer op dit artikel