nieuws

Bjarke Ingels ontwerpt pixelberg voor Toronto

Architectuur

Op een plek waar veel inwoners een voorstel voor een gigantische woontoren verwachtten, ontwierp Bjarke Ingels een laagbouw in hoge dichtheid. De Deense ontwerper streefde naar het effect van een bergdorp, een bundeling van aparte gebouwen in plaats van een solitaire nieuwbouw. Qua architectuur lijkt het te verwijzen naar het Habitat-complex uit 1967 van Moshe Safdie, dat 500 kilometer verderop in de Canadese buurstad Montreal staat.

Bjarke Ingels ontwerpt pixelberg voor Toronto

Aan de basis van het ontwerp dat moet verrijzen in de binnenstad van Toronto – in het Fashion District om precies te zijn – staat de vraag hoe je een gemeenschap kunt bouwen. Op een rechthoekige site moeten 500 appartementen worden gerealiseerd. BIG koos ervoor om ze te stapelen rond een serie binnenplaatsen. Door de wooneenheden te beschouwen als blokken, ontstond het gepixelde beeld. De units zijn zodanig gerangschikt dat een serie openbare ruimtes het gebouw kan doorsnijden.

Dichtheid en gemeenschap

Toronto is erg verguld met het voorstel van BIG. De voorgestelde woningdichtheid is ongekend voor Canada. Verwacht wordt dat toetsing aan de lokale wet- en regelgeving ervoor zal zorgen dat die dichtheid nog naar beneden wordt bijgesteld. Toch erkennen lokale bestuurders dat de dichtheid in combinatie met het publieke programma kan zorgen voor een gemeenschapsgevoel in de binnenstad.

Afzetten tegen heersend vastgoedmodel

Ongeveer honderd jaar geleden werd het gebied waar straks het BIG-complex moet verrijzen volgebouwd. De diepte van de site zorgde voor een ingewikkeld patroon van gangetjes om daglicht toe te laten. Door de jaren heen trok het gebied kleine restaurantjes, maar zorgden de vele achteringangen ook voor de nodige overlast. Het plan van BIG haakt in op de activiteit die nu in het gebied te vinden is door toegankelijkheid te combineren met spannende ontsluiting. Daarnaast wordt het plan door de lokale media geroemd omdat het zich afzet tegen het bestaande ontwikkelingsmodel dat de stad domineert: de hoogbouw met plint. Ingels: “Het zou zonde zijn als een mooie en afwisselende stad als Toronto ten onder gaat aan de monotonie van een heersend vastgoedmodel.”

 

Reageer op dit artikel