nieuws

Agendatip: Bottom-up of top-down, wat is het beste voor de stad?

Architectuur

FASadE, Forum voor Architectuur en Stedenbouw in Amersfoort, organiseert op woensdag 16 maart het Architectuurcafé ‘Bottom-up of top-down, wat is het beste voor de stad?’ Tijdens de bijeenkomst komen onder andere Carel Weeber, Thijs Asselbergs en Hans Teerds aan het woord.

Agendatip: Bottom-up of top-down, wat is het beste voor de stad?

Nederland is in de ban van burgerparticipatie, een traject waarbij ontwikkelingen niet meer van bovenaf worden gestuurd, maar tot stand komen dankzij of door ideeën en denkkracht van de inwoners. De gemeente treedt in deze gevallen vooral faciliterend op en toetst ‘door de oogharen’. Dankzij deze ontwikkeling zijn al menig (tijdelijke) projecten tot stand gekomen. Maar hoe staat het dan met de top-down-methode, zo vraagt de organisatie zich af. Doen we deze tekort door het af te serveren als ondemocratisch. Tijdens het Architectuurcafé worden de voor- en nadelen van Bottom-up en Top-down onder leiding van gespreksleider Felix Rottenberg onder de loep genomen.

Sprekers

– Carel Weeber, aanvankelijk bekend als fel tegenstander van de zogeheten ‘Nieuwe truttigheid in de Nederlandse architectuur’. In 1997 lanceerde Weeber het begrip ‘Het Wilde Wonen’ als protest tegen de rigide Nederlandse woningbouw, dat later naar het Gewilde Wonen werd omgedoopt.
– Mariet Schoenmakers, ontwikkelaar AM Concepts
– Thijs Asselbergs, directeur van Thijs Asselbergs architectuurcentrale, sinds 2008 verbonden aan de TU Delft als professor voor de leerstoel Architectural Engineering
– Stadsmaker Frans Soeterbroek
– Jeanet Kullberg en Andries van den Broek, senior onderzoekers van het Centraal Planbureau
– Hans Teerds, architect, blogschrijver, publicist en onderzoeker aan de TU Delft

Architectuurcafé Bottom-up of top-down, wat is het beste voor de stad?

16 maart 2016. Start: 20 uur, inloop 19.30 uur
Toegang: gratis
Aanmelden graag via Adinda.vanwely@fasade.nl
Locatie: Zandfoort aan de Eem | Eemlaan 100 | 3812 ED Amersfoort
Nadere informatie: www.fasade.nl

Reageer op dit artikel