nieuws

Verslag: Projectbezoek Hoge Raad der Nederlanden

Architectuur

Op 13 december bracht de Architect een projectbezoek aan de Hoge Raad der Nederlanden van KAAN architecten. Partner architect Vincent Panhuysen lichtte het ontwerp toe van competitie tot realisatie. Tijdens de rondleiding bekeken we de piekfijne details met eigen ogen, en keken we zowel voor als achter de schermen bij het hoogste rechtsorgaan.

Verslag: Projectbezoek Hoge Raad der Nederlanden

Hoe geef je uitdrukking aan dit hoogste rechtscollege? vroeg hoofdredacteur Harm Tilman zich af in zijn welkomswoord. Hij benadrukte dat het gebouw om verschillende redenen interessant is. Er lag een opgave met een zeer specifieke, institutionele vraag, op een bijzondere locatie met een zeer strakke stedebouwkundige envelop. Daarbij leidde de DBFMO constructie tot een bijzonder interessant proces.

Cor Notenboom
Namens het winnende consortium ‘Poort van Den Haag’ sprak Cor Notenboom, hoofd DBFMO bij BAM bouw & techniek. Samen met facilitair dienstverlener ISS en KAAN architecten won het bouwbedrijf de aanbesteding. Naast het ontwerp, realisatie en onderhoud is het consortium 30 jaar verantwoordelijk voor catering, beveiliging en schoonmaak.

Verslag Projectbezoek Hoge Raad der Nederlanden 2
Cor Notenboom

Na een aantal rondes waren nog 3 consortia over die tot de inschrijving door mochten gaan. Toen waren ook nog ontwerpen van Mecanoo en Wiel Arets in de race. Met alle drie de partijen zijn dialooggesprekken gevoerd. Hoewel Poort van Den Haag flink hoger scoorde, kon het team geen scherpte verliezen. “We hebben in een scenario bedacht ‘hoe kunnen we onszelf verslaan?’ Theoretisch gezien bleek dat een heel simpel kantoorgebouw op punten had kunnen winnen. Dit was voor ons extra motivatie om op de prijs te letten”.

Toen ze in oktober 2012 hoorden dat ze het project wonnen, nam het proces een sneltreinvaart. Het team werd tien keer zo groot en alle partijen gingen nauw samenwerken, eerst op het kantoor van KAAN, later in de bouwkeet op de locatie.

Verslag Projectbezoek Hoge Raad der Nederlanden 3
Vincent Panhuysen

Renders
Architect Vincent Panhuysen legde in zijn verhaal de nadruk op het proces en de rol die ontwerp hierin had. Specifiek voor deze selectie was dat het veel punten konden worden gescoord met kwaliteit. KAAN architecten zette vanaf het begin in op krachtige beelden die de kwaliteiten van het gebouw laten zien. Dit komt heel nauw in een PPS: “ze lopen met de renders door een gebouw om te kijken of het hetzelfde is.”

Uit zijn verhaal blijkt dat de beelden die in het begin zijn gemaakt sterk overeenkomen met de werkelijkheid. Belangrijke ideeën zijn gevat in krachtige platen, en vervolgens van draagconstructie tot detail uitgewerkt. Zo ligt de entreezone langgerekt achter een transparante gevel met glazen stijlen aan de Korte Voorhout. Om dit te bereiken is een tafelconstructie gemaakt, de tweede verdieping bestaat uit grote vakwerkliggers met uitkragingen.

Verslag Projectbezoek Hoge Raad der Nederlanden 4

Mockups
‘De pruik’, de gevel op de daarboven gelegen kantoorverdiepingen, bestaat uit eenzelfde doorlopende maat, waarmee een abstract beeld ontstaat. Je voorkomt de repetitie van een typische kantoorgevel met beukmaat. Vanwege geluidsoverlast is de gevel aan de voorkant dubbel, daarbij zorgt deze voor natuurlijke ventilatie en levert een duurzaam gebouw op. Van de gevel zijn mockups gemaakt waarop onder andere het ramen lappen is getest. “De poetstijd is gereduceerd van 9 tot 7 minuten door andere details. Over 30 jaar levert dit 1,2 miljoen op wat je van onderhoud in ontwerp kunt stoppen.” Je kunt dus in het begin meer middelen inzetten als die uiteindelijk geld opleveren.

Het succes van het project ligt volgens Panhuysen deels in de hele aanbesteding. “Je belooft iets en wil dat waarmaken. Iedereen in het consortium weet dat als het niet wordt zoals is beoogd, dat er geen goedkeuring wordt gegeven. Met name de mentaliteit van het team bepaalt dat de kwaliteit overeind blijft.”

Rondleiding
Na de presentaties namen we een kijkje in het gebouw. De verschillende toepassingen van natuursteen waar in de presentatie over werd verteld waren goed te onderscheiden. Elke onderdeel krijgt hiermee een eigen identiteit. Dat aan de Hoge Raad met heel veel aandacht was tot in de kleinste details zichtbaar. Zo is zelfs de voorzittershamer ontworpen, en kun je hierin het gebouw herkennen. Tijdens een borrel bood het gebouw dan ook meer dan genoeg stof voor een goed gesprek.

Het projectbezoek werd mede mogelijk gemaakt door partners BOON EDAM en Rockfon

Projectgegevens de Architect
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf, Den Haag
Ontwerp: KAAN Architecten, Rotterdam
Projectarchitect(en): Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Adviseur constructie: Arup, Amsterdam
Adviseur installaties: Ontwerpfase: Arup, Amsterdam, uitvoeringsfase: BAM Bouw en Techniek, Bunnik
Adviseur akoestiek: DGMR, Arnhem, ruimtelijke akoestiek: Level Acoustics, Eindhoven
Aannemer: BAM Bouw en Techniek, Bunnik
Interieurarchitect : KAAN Architecten, Rotterdam
Beeldend kunstenaar : Helen Verhoeven, Berlijn
Toeleveranciers: Interieurbouw: Technoplanning, Goor, meubilair: Plan@office, Rotterdam
Bruto vloeroppervlakte: 18.000 m2 (incl. parkeergarage)
Netto vloeroppervlakte: 15.700 m2 (incl. parkeergarage)
Bruto inhoud: 74.000 m3 (incl. kelder)
Programma: Publiek entreegebied, kantoren, raadkamers, persruimte, foyers, zittingzalen, restaurant, bibliotheek,
Voorlopig ontwerp: September 2012
Definitief ontwerp: Juni 2014
Aanvang bouw: September 2013
Oplevering: Januari 2016
Bouwsom: realiseringskosten: 59 mln. (inclusief honoraria, leges, etc.)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels