nieuws

Nieuw ontwerp van West 8 voor Yongsan Park, Seoul

Architectuur

Eind november presenteerde West 8 een nieuwe versie van het masterplan ‘Yongsan Park, Healing and Recovery of the Heart of Seoul’. Voor de realisatie van het park wordt samengewerkt met IROJE architects & planners, DONG IL Engineering Consultants en met de lokale bewoners en belangenverenigingen met als doel van het park een nieuw monument voor de stad Seoul te maken.

Nieuw ontwerp van West 8 voor Yongsan Park, Seoul

West 8 won vier jaar geleden de ontwerpcompetitie voor het nieuwe park. De huidige gebruiker van de locatie, het Amerikaanse leger zal zich in 2017 terugtrekken. Door afspraken tussen Zuid-Korea en de VS zijn de grenzen van het gebied gewijzigd waardoor delen van het park opnieuw moesten worden ontworpen zodat ze recht doen aan de principes die ten grondslag lagen aan de winnende inzending.

Het terrein ligt in het hart van Seoul, maar is nu nog ommuurd en volkomen afgesloten van mens en stad, zonder enige verbinding met het omringende stedelijke weefsel. De integratie van het park in de stad is één van de belangrijkste uitdagingen in het ontwerp.

 

West 8 presenteert nieuw masterplan Yongsan Park Seoul 

 

Eco-Spine

De essentie van het plan is het herstellen van topografie. West 8 maakt de zogenaamde ‘eco-spine’ als ecologische connectie van Namsan mountain naar Han river. Deze is leefbaar gemaakt door over de kam van de berg Buk-Ak te lopen over het ‘Ridgeline Trail’, Dat legt een verbinding tussen het park en met de zogenaamde “Baek-du-dae-gan”: een lange, doorlopende, noord-zuid georiënteerde bergkam die het landschap van het Koreaanse schiereiland definieert.

West 8 presenteert nieuw masterplan Yongsan Park Seoul 

Langs deze nieuwe topografie heeft West 8 verschillende biotopen ontworpen die de prachtige landschappen van Korea tonen. Van open weidelandschappen tot dichte bossen, van rotsen met watervallen tot moerassen: in Yongsan Park komen ze samen en kunnen bezoekers een enorme variatie in de natuur ervaren, die in elk seizoen van het jaar de moeite waard is om te bezoeken. Tijdens onderzoek naar de geschiedenis van de locatie zijn topografische relicten en sporen van oude gebouwen ontdekt.  Uiteindelijk kwamen de ontwerpers tot een visie waarmee ze de prachtige en diverse Koreaanse landschappen konden verwerken in hun ontwerp. Het moet ervoor zorgen dat jongere generaties en ook hun toekomstige opvolgers van dit park kunnen blijven genieten. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels