nieuws

Mark Minkjan wint Geert Bekaert-prijs

Architectuur

Voor de tweede keer werd gisteren de Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek uitgereikt. Juryvoorzitter Guus Beumer bekroonde hiermee het werk van Mark Minkjan voor zijn artikel “Het nieuwste gebouw op de Amsterdamse Zuidas is een plaatje – en niet veel meer dan dat”. De prijs is een initiatief van ArchiNed, dat gisteravond tevens haar 20 jarig bestaan vierde.

Mark Minkjan wint Geert Bekaert-prijs

In het artikel, dat verscheen op The Creators Project|Vice, kijkt Mark Minkjan kritisch naar de rendercultuur in de architectuur en vastgoedontwikkeling, die volgens hem echte belangrijke vragen onderbelicht laat: “Je kunt het de architect ook niet heel erg kwalijk nemen. Architectuur wordt vaak gebruikt als make-up voor vastgoedprojecten. Architecten zijn afhankelijk van opdrachtgevers en doen daarom maar (wat graag) mee aan het spel van verleiding.”

Jury
De jury waardeert het stuk onder andere vanwege de aarzeling in het betoog die de lezer uitnodigt verder door te denken, en de productieve boosheid van de criticus. “Het artikel kent bovendien een fraaie verdubbeling; het is kritisch ten aanzien van de architectuur, maar eveneens ten aanzien van de media. Het artikel heeft duidelijk een snaar geraakt, gezien de vele reacties die het teweeg bracht”, zo stelt de jury. Naast Guus Beumer bestond deze uit Eireen Schreurs, Anne Seghers, Ed Taverne en Bart Verschaffel.

Voor de prijs werden in totaal 45 kritieken ingediend. Hieruit zijn vijf stukken genomineerd. Lees ze hier terug.

Reageer op dit artikel