nieuws

Cultuurcomplex komt er: welstandscommissie geeft groen licht

Architectuur

De Haagse welstandscommissie heeft het ontwerp voor het nieuwe cultuurcomplex op het Spuiplein goedgekeurd. Daarmee is voldaan aan een belangrijke voorwaarde die de gemeenteraad had gesteld aan wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij). Dit schrijft Omroep West op zijn site.

Cultuurcomplex komt er: welstandscommissie geeft groen licht

De welstandscommissie keurde het ontwerp eerder twee keer af. Een van de redenen daarvoor was dat de bouwcombinatie Cadanz had beloofd dat het gebouw aan alle vier de zijden even mooi zou worden. Dit terwijl aan de kant van de Schedeldoekshaven de ‘bomen’ of ‘vingers’ ontbraken. Vrijdag werd bekend dat de architecten de plannen hadden aangepast, zodat die ook aan de kant van de doorgaande weg komen.

Maar de commissie had ook nog op andere punten kritiek. Zo vonden de deskundigen de ‘kroon’ aan de bovenkant van het complex niet fraai genoeg. En waren er zorgen over de gebruikte materialen.

Architect Patrick Fransen, samen met Jo Coenen verantwoordelijk voor het complex, erkende tijdens de zitting van de commissie dat er aanvankelijk bewust voor was gekozen om geen ‘bomen’ aan de aan de kant van de Schedeldoekshaven te plaatsen. Dat dit nu wel is gebeurd zou ook ‘uit het hart’ van de opdrachtgever komen.

De welstandscommissie is blij met die verandering in het ontwerp. ‘Wij zijn enorm tevreden en opgetogen dat het nu volwaardig alzijdig is,’ aldus een van de leden.

‘Doordacht gebouw’

Vanwege die aanpassing en omdat er op nog meer punten verbeteringen zijn aangebracht, kwam er dus een akkoord. De commissie spreekt zelfs van een ‘doordacht gebouw’.

De critici van SOS Den Haag hebben echter nog steeds grote bezwaren. Zo zou de afwerking van het complex bij iedere nieuwe versie van de ontwerpen achteruit zijn gegaan. De bomen zouden eerst van geglazuurd beton worden en dat wordt nu gewoon beton, verklaarde Peter Drijver van het informele actiecomité. Joop ten Velden opperde zelfs om helemaal af te zien van de bouw. ‘Dat is de enige manier om een einde te maken aan deze martelgang.’

Eis gemeenteraad

Goedkeuring door de welstandscommissie van de plannen is van groot belang. Bij andere bouwprojecten kan een wethouder dat advies eventueel negeren en ze toch doorzetten. Maar in dit geval heeft de gemeenteraad als voorwaarde gesteld voor goedkeuring dat er een positief advies moet liggen.

Bron: Omroep West

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels