nieuws

Coolsingel wordt fraaie stadsboulevard

Architectuur

De Coolsingel van Rotterdam wordt weer een stadsboulevard met allure. De gemeenteraad stemde in met het ontwerp van West 8 om het profiel van de verbindingsweg te verfraaien met groen en meer ruimte te creëren voor langzaam verkeer. De uitvoering begint in april 2017 en de vernieuwde Coolsingel wordt waarschijnlijk in 2020 opgeleverd.

Coolsingel wordt fraaie stadsboulevard
Beeld: Gemeente Rotterdam

Van verbindingsweg naar wandelpromenade
Het ontwerp van West 8 beslaat het gebied tussen het Hofplein en de Witte de Withstraat. Het profiel wordt aangepast met een brede promenade voor langzaam verkeer, een luxe materialisatie en veel grote bomen. De verbinding tussen het Laurenskwartier aan de ene kant van de boulevard en de Lijnbaan aan de andere kant moet worden hersteld aan de hand van een aantal veilige oversteekplaatsen. Verkeerstechnisch krijgt de Coolsingel een andere rol in het ontsluitingsplan van de binnenstad. De auto’s rijden straks aan één kant van de trambaan, waar een adviessnelheid van 30 km/h gehanteerd zal worden, en de weg dient in eerste plaats voor bestemmingsverkeer.

Coolsingel wordt fraaie stadsboulevard

Profiel van de Coolsingel voor en na transformatie (beeld: Gemeente Rotterdam en West 8)

Meer bezoekers naar de binnenstad
De Coolsingel is tot op heden achtergebleven op de opknapbeurt van de Rotterdamse binnenstad. Met het verfraaien van de stadsboulevard hoopt de gemeente meer bezoekers naar de binnenstad te trekken. “Het is geen gemakkelijke opgave,” aldus Adriaan Geuze van de ontwerper West 8, “want het gaat om een gebied met een grote diversiteit aan gebruikers en functies. De Coolsingel is de spiegel van Rotterdam en met dit plan geven we de stadsboulevard weer terug aan de Rotterdammers.


Animatie Coolsingel na transformatie (beeld: Gemeente Rotterdam en West 8)

Reageer op dit artikel