nieuws

800 woningen langs Haagse Trekvliet

Architectuur

Den Haag kondigt opnieuw een groot woningproject op De Binckhorst aan. Langs de Trekvliet, tussen kantoren Binck Twins en Kasteel Binckhorst, komen 800 woningen en 9.000 m2 voor bedrijfslocaties.

800 woningen langs Haagse Trekvliet

Dat maakte het Haagse stadsbestuur op 14 december bekend. Er komen 800 diverse woningen; van een ruim aanbod van sociale huurwoningen tot collectieve zelfbouw en van koopappartementen tot zelfbouw aan het water. Om levendigheid en diversiteit in het gebied te garanderen is er ook ruimte voor 7.000 tot 9.000 m2 voor bedrijfslocaties. Daarnaast wordt de buitenruimte (in totaal 20.000 m2) volledig opnieuw heringericht. De bouw en de inrichting van de wijk zullen in fases plaatsvinden tussen 2017 en 2021.

Aan de kade wordt een lintpark gerealiseerd. Het gebouw voor het Kasteel Binckhorst, nu nog verscholen, wordt gesloopt en op die locatie komt meer groen. Ook komt er naast deze groene zone rond de Fokkerhaven en langs de nieuwe wegen in het gebied veel groen. Om de buitenruimte zo mooi mogelijk in te richten wordt het parkeren zoveel mogelijk inpandig opgelost en wordt het gebied klimaatbestendig gemaakt. Denk hierbij aan groene daken, water direct afvoeren naar de Trekvliet en het verbreden van sloten.

Aan deze kant van het ‘nieuwe’ Haagse centrum wil verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling Kerngebieden) een vorm van wonen-werken-recreëren hand combineren. ‘Het is uniek dat Den Haag zo dicht bij het centrum mensen een levendige mix van wonen, werken en recreëren kan aanbieden. We zullen het water en het groen optimaal gebruiken en versterken. Door het goed inrichten van de buitenruimte met ook wandel- en fietsroutes zullen de mensen hier graag komen wonen en werken en dat is goed voor de Haagse economie.’

De Trekvlietzone is een van de deelgebieden van de Binckhorst. De komst van de Rotterdamsebaan ontsluit het gebied en zorgt voor een veel betere bereikbaarheid. De wegenstructuur in het gebied zelf zal ook worden aangepakt, niet langer via alleen maar insteken vanaf de Binckhorstlaan maar met echte ontsluitingswegen. De straatnamen in het nieuwe gebied krijgen daarbij een Haags karakter. ‘Om deze wijk een echt Haags gevoel te geven, is het idee om de straatnamen te vernoemen naar de karakters van Van Kooten & de Bie. Zo krijgen hun prachtige typetjes een mooie Haagse ereplaats’, aldus Revis.

Lees ook:

Boudewijn Revis is blij met de enthousiaste reacties die hij krijgt over het plan om straatnamen te vernoemen naar typetjes van Van Kooten en De Bie. ‘Wat is er nou meer Haags dan Tedje van Es of Koos Koets’, zegt hij tegen Omroep West. Revis denkt dat het plan om straatnamen naar deze creaties van het befaamde Haagse duo te vernoemen vrijwel zeker doorgaat.  Maar om Kasteel de Binckhorst om te dopen in Maison Pretty Boy is de wethouder een stap te ver.

Reageer op dit artikel