nieuws

ZUS aan de slag in Central District

Architectuur

Gemeente Rotterdam en bureau ZUS zetten samen nieuwe stappen in de ontwikkeling van het Schiekadeblok. Al jaren geleden mengde ZUS zich ongevraagd in de discussie over het gebied. Als herontwikkelaar van het Schieblock en initiator van de Luchtsingel bracht het bureau levendigheid in het gebied. Daarbij distantieerde het zich van de grootschalige sloop-nieuwbouwplannen. Deze lijken nu van de baan.

ZUS aan de slag in Central District

Rotterdam zet een volgende stap in het Central District (RCD). Na een analyse van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren besluit de stad het ‘Glocal City Concept’ door te zetten en aan te scherpen. Zowel grote globale spelers en lokale partijen zoals kleine ondernemingen en starters krijgen hierin een kans.

Verbinden, delen en verduurzamen zijn kernwoorden voor het RCD. Er wordt ingezet op het verbeteren van de buitenruimte en het mixen van functies in gebouwen, op het mengen van wonen, werken en verblijven met gedeelde voorzieningen, en op duurzame bouw met aandacht voor cultuurhistorie en hergebruik.

Voor de ontwikkelstrategieën van het deelgebied rond het Schiekadeblok heeft de gemeente ZUS betrokken, dat hiermee erkenning lijkt te krijgen voor haar rol. Het bureau speelde een belangrijke rol in de fysieke ingrepen en programmatische invullingen van de laatste jaren. De gemeente heeft dit gebied in handen, sinds hoogbouwplannen van ontwikkelaar Luc Smits mislukten.

“We zien mogelijkheden het gebied te ontwikkelen met waardering voor de huidige bebouwing”, aldus Elma van Boxel. Na de oorlog werd het gebied met kleine kavels ontwikkeld. Er staat onder andere een gebouw van Maaskant. De strategie zal naar verwachting begin 2017 gereed zijn.


Het beeld waarmee ZUS antwoord gaf op de sloop-nieuwbouwplannen

Reageer op dit artikel