nieuws

VvdW – Timelapse invaren Dafne Schippersbrug

Architectuur

Aan de rand van de Utrechtse wijk Oog in Al komt een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal die de oude binnenstad verbindt met de nieuwe wijk Leidsche Rijn. De nieuwe brug stijgt naar een hoogte van 7m, waarmee een afdak ontstaat om onder te leren. In het ontwerp wordt daarom de aanlanding van de burg gecombineerd met de nieuwbouw van de Montessorischool in het Victor Hugoplantsoen.

VvdW – Timelapse invaren Dafne Schippersbrug

Met de ligging van de fietsbrug aan de zuidkant ontstaat er ruimte aan de noordkant voor het schoolplein. De school en het plein oriënteren zich duidelijk op het plantsoen. Dat gebeurt door de school aan de oostkant, onder de aanbrug wat smaller te maken; er ontstaat een besloten schoolplein aan het plantsoen en een vanzelfsprekende hoofdingang in het verlengde van de straat. De brede kant van de school aan het water maakt de ruimte van het plantsoen af en creëert een veilige omsloten speelruimte voor de kinderen.

 

 

 

 Dafne Schippersbrug Utrecht door Next en Uytenhaak

De daktuin continueert de groene omgeving op het dak, biedt een extra verblijfsplek voor de school en creëert een vanzelfsprekende afstand tussen school en fietsers om van te genieten. Het hoge dak van de school biedt plek voor zonnepanelen, waardoor het een onderdeel kan worden van een lokaal ‘smart grid’ met duurzame energie voor de combinatie van school, gymzaal en woningen.

 Dafne Schippersbrug Utrecht door Next en Uytenhaak 

Met een ruime bocht wordt de fietser licht opgetild uit het plantsoen, om langs de permacultuur tuin over het dak van de gymzaal heen te worden geleid, door de bomen naar een panoramisch uitzicht over het kanaal. Geflankeerd door water rijdt men tussen een vlechtwerk van kabels naar een ranke poort om veilig in Leidsche Rijn te landen. De Daphne Schippersbrug is een landmark en oriëntatiepunt op een intensieve fietsroute tussen het centrum van de stad en de uitbreiding in Leidsche Rijn.

 Dafne Schippersbrug Utrecht door Next en Uytenhaak 

Projectgegevens: Dafne Schippersbrug en School Utrecht

Ontwerp: NEXT architect i.s.m. Rudy Uytenhaak Architectenbureau b.v.
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Ontwerpteam:  Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Jurriaan Hillerström Tara Steenvoorden, Mark Jongerius (NEXT) en Rudy Uytenhaak, Karin Dorrepaal en Jonathan van Leuzen
Oppervlakte: 2700 m2
Spanwijdte: 110 meter
Kosten: 7 miljoen
Adviseur: Bureau B+B Stedebouw en Landschapsarchitectuur
Adviseur constructie: Arup Amsterdam
Adviseur installatie/bouwtechniek: Pieters Bouwtechniek
Adviseur kosten: Vitrivius bouwkostenadvies 

Reageer op dit artikel