nieuws

Vergaderfabriek in Teuge wordt eerste 3D-geprinte gebouw van Europa

Architectuur

De Slaapfabriek op Airport Teuge wordt uitgebreid met een bijzonder paviljoen, de Vergaderfabriek. Bouwend Nederland verzamelde zich tijdens de Dutch Construction Hackathon in mei 2016, waar verschillende ontwerpbureaus concepten voor het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa presenteerden.

Vergaderfabriek in Teuge wordt eerste 3D-geprinte gebouw van Europa

 

Het winnende ontwerp werd gemaakt door The Form Foundation. Hun idee voor de zwierende gebouwschil verwijst naar de luchtwervelingen van de landende en opstijgende vliegtuigen. In het paviljoen wordt de aandacht aan beleving doorgezet met ‘moods’, een combinatie van surround video, geluid, geur en presentatietechnieken.

“We willen iets maken dat er toe doe,” zegt initiatiefnemer en opdrachtgever Arvid Prigge. Met dit innovatieve ‘proof of concept’ wil hij bewijzen dat het ook anders kan. En dat begint bij het reversible building-concept. Door de computergestuurde productie van het 3D-geprinte beton wordt het materiaalgebruik van het paviljoen geoptimaliseerd. Het team experimenteert met betonshreddertechnieken, zodat het beton aan het eind van de levenscyclus van het gebouw gerecycled kan worden. Voor de isolatielaag worden schelpen gebruikt. Op deze manier wordt de CO2-uitstoot van de bouw met 40 procent gereduceerd en wordt er 75 procent minder afval geproduceerd.

 

Aangezien het gebouw bijna volledig door machines geproduceerd zal worden, betekent dit een andere rol voor de constructeur en architect. Een breed co-creatieteam, bestaande uit onder andere The Form Foundation, ingenieursbureau Witteveen+Bos, 3D-betonprintexper CyBe, energieleverancier EnGie en De Slaapfabriek, is samengesteld om al onderzoekend het innovatieve ontwerp te verwezenlijken. Voor de realisatie is een investeerderscampagne gestart.

Reageer op dit artikel