nieuws

Upgrade wooncomplex Klarendal

Architectuur

In opdracht van woningbouwvereniging Volkshuisvesting Arnhem zijn vijf wooncomplexen in de Arnhems wijk Klarendal getransformeerd door Hoogte Twee Architecten uit Arnhem. De revitalisering is eveneens aangegrepen voor de verduurzaming van de wooncomplexen.

Upgrade wooncomplex Klarendal

Onlangs zijn de laatste werkzaamheden afgerond, en daarmee is er, naast het reeds veelvuldig bekroonde Modekwartier, weer een stap gezet in de modernisering van de wijk Klarendal.

Revitalisering woonblokken Klarendal - oude situatie door Hoogte Twee architecten
Oude situatie. Foto Hoogte Twee Architecten uit Arnhem

 

Licht, lucht en ruimte

De ten tijde van de stadsvernieuwing gerealiseerde wooncomplexen waren toe aan een upgrade. De hoofdontsluiting van vier van de vijf blokken was aan de achterzijde gesitueerd en de trappenhuizen waren donker en slecht geventileerd. Hierdoor kregen de aan het trappenhuis gesitueerde keukens nauwelijks daglicht. Door een herindeling van de op de begane grond gelegen bergingen was het mogelijk om de hoofdentree naar de voorzijde te verplaatsen. De oude entree gevel is volledig weggebroken en vervangen door een glazen vliesgevel. Hierdoor stroomt het daglicht nu rijkelijk via het trappenhuis naar de woningen.

Revitalisering Klarendal door Hoogte Twee Architecten

Revitalisering Klarendal door Hoogte Twee Architecten

Verduurzaming

De wijziging van de ontsluiting is aangegrepen om de complexen ook op bouwfysisch gebied sterk te verbeteren. Dankzij nieuwe daken, buitengevel isolatie, nieuwe kozijnen met HR++ beglazing en vernieuwde mechanische ventilatie zijn de woningen gestegen van energielabel D naar A+.

Revitalisering Klarendal door Hoogte Twee Architecten

Uitstraling

Door de verplaatste entree’s en de nieuwe buitenschil zijn de anonieme complexen getransformeerd tot frisse en kloeke volumes, die als accenten werken binnen het stedenbouwkundige ensemble. Hiermee krijgt de verbeterslag die jaren geleden op de hoofdas van Klarendal werd gestart, en die in 2013 werd bekroond met de Gouden Piramide, een logisch vervolg in de rest van de wijk.

Revitalisering Klarendal door Hoogte Twee Architecten 

Reageer op dit artikel