nieuws

Uitslag Kwaliteitstender Sluishuis

Architectuur

De gemeente Amsterdam heeft de combinatie Vorm/Besix uitgeroepen tot winnaar van de ontwikkeling van het Sluishuis op IJburg, Steigereiland. Het Sluishuis is ontworpen – in een internationaal team – door Bjarke Ingels Group (BIG) en Barcode Architects uit Rotterdam.

Uitslag Kwaliteitstender Sluishuis

Het project Sluishuis kent een omvang van zo’n 46.000 m2 en bestaat uit 380 energieneutrale appartementen, 4.000 m2 aan commerciële en/of gemeenschappelijke ruimten, zo’n 240 ondergrondse parkeerplaatsen en een hoogwaardig waterprogramma met plek voor ongeveer 30 varende woonschepen.

Sluishuis
Gezien de ambitie voor het gebouw koos de gemeente Amsterdam voor een selectie op kwaliteit. In de voorselectie in april 2016 is het aantal inschrijvingen teruggebracht van negen naar vier partijen. Uiteindelijk koos de jury voor het meest uitnodigende plan dat een markant gebouw – ‘daar wil je naartoe’ – voor IJburg oplevert: het plan van Vorm, Besix, BIG en Barcode Architects.

Wethouder Grondzaken, Eric van der Burg: ‘Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen. Met het panorama dak en horecavoorzieningen wordt het Sluishuis bovendien een plek waar niet alleen IJburgers, maar mensen uit de hele stad op af zullen komen.’

Sluishuis BIG_Vorm/Besix_Barcode
Samenwerking Vorm/Besix Het Sluishuis is de eerste integrale samenwerking tussen Vorm en Besix. ‘In januari 2014 lanceerden we het doel om ons stevig te vestigen in Amsterdam met mooie en aansprekende projecten. En dat is gelukt. In portefeuilleomvang zijn we inmiddels de tweede ontwikkelaar in Amsterdam. Het winnen van een markant project zoals het Sluishuis is fantastisch en daar zijn we heel trots op!’, reageert Hans Meurs, directeur van Vorm.

Het Sluishuis wordt een karakteristiek duurzaam gebouw dat bewoners en bezoekers van IJburg verwelkomt. Het gebouw is schuin ‘afgesneden’ in de richting van IJburg, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. Op deze manier is de inval van zonlicht in het binnenhof geoptimaliseerd en zijn er prachtige terraswoningen ontstaan.’

Reageer op dit artikel