nieuws

Uitreiking ARC16 Awards feest voor de architectuur

Architectuur

Tijdens een feestelijk diner met meer dan 300 architecten en genodigden zijn in het Kurhaus op 17 november de ARC16 Awards uitgereikt. Tussen de gangen door lichtten architecten in filmpjes hun genomineerde inzending toe en spraken zeven juryvoorzitters over de vaak lastige overwegingen. Studio Farris stal de show en sleepte twee Awards binnen. Naast goede gevestigde architecten werd ook veel jong ontwerptalent getoond en bekroond. Lees hier terug.

Uitreiking ARC16 Awards feest voor de architectuur

Het ontvangst op de galerij rond de grote koepelzaal gaf een inkijk in wat komen ging. Uitkijkend over het podium en de gedekte tafels was de spanning voelbaar. Hoewel een nominatie al een eer is, was iedereen vooral erg benieuwd naar de winnaars van dit jaar. Het programma ving aan met een een voorstelling in het thema van Ballets Russes. Onder de sierlijke plafondschilderingen voerden een live orkest, verteller en ballerina’s de legende De Vuurvogel van Stravinsky op. Onder leiding van Chris Keulemans volgden daarna de uitreikingen.

 

Hoofdroljaar

Hoofdredacteur Harm Tilman benadrukte in zijn welkomstwoord dat het bekijken en beoordelen van plannen en het debat daarover voeren een van de leukste dingen is. Met 32 juryleden zijn in totaal 315 inzendingen voor de ARC Awards beoordeeld. 2016 lijkt volgens hem een hoofdroljaar in de architectuur te zijn: “Architecten worden ondernemender en volgens de BNA wijzen trends erop dat het beter gaat. De tijd van het icoongebouw lijkt voorbij. Architecten vinden hun vak opnieuw uit, bemoeien zich met sociale kwesties en lossen problemen op. Veel architecten die ik spreek zeggen dat de tijden veranderen.” Ook bracht hij een eerbetoon aan twee onlangs overleden architecten, Gunnar Daan en Joost Hovenier. De laatste is een van de oprichters van Office Winhov, dat dit jaar de ARC16 Oeuvre Award won.

 

Alledaagse architectuur

Tijdens een film spraken verschillende personen lovend over het werk van Office Winhov, en bevestigden het oordeel van de jury. Zo prees Daniel Rosbottom het denken vanuit een materiaal en een specifieke locatie, en benadrukte Gus Thielens dat de kracht zit in het ambacht en de alledaagsheid van het werk van Winhov. Volgens juryvoorzitter Jan Willem van de Groep bestaat de grote opgave in de architectuur uit plekken waar we ons dagelijks bevinden. “De architectuur van Winhov gaat over het alledaagse en heeft een sterk gevoel voor plaats”.

 

Oeuvre Award

“Wat doen jullie ons aan met een Oeuvre Award?” vroeg Jan Peter Wingender aan de jury toen hij samen met partner architect Uri Gilad het podium betrad. “We hebben het idee dat we pas net op weg zijn.” Het bureau is altijd op zoek naar onderstroom in het vak die zich onttrekt aan de waan van de dag, en die bewust niet spectaculair is. Wingender vertelde dat mede-oprichter Joost Hovenier altijd benadrukte dat elke opdracht het gebouw moet overstijgen, om de plek als geheel beter te maken. Deze lijn zal het bureau ook in het toekomstige oeuvre doorzetten.

  

Jong Talent, bewezen talent

Voor het eerst is dit jaar ook de ARC Jong Talent Award uitgereikt. Vijf genomineerde architecten tot 35 jaar zonden hiervoor een filmpje in van één minuut, waarin ze hun werk toonden. Hoewel juryvoorzitter Marjolein van Eig ook graag vrouwen in het gezelschap had gezien, zag ze veel talent. De meesten hebben veel ontworpen, maar nog weinig gebouwd. Chris Collaris stak er volgens de jury bovenuit omdat hij ook bewezen heeft echt te kunnen bouwen, en haalde de Award binnen.

 


De jonge talenten aan tafel

Detail Award, tot het laatste schroefje

Na het voorgerecht volgden de filmpjes van de nominaties voor de ARC16 Detail Award. De jury onder leiding van Hans van Heeswijk ging hiervoor op zoek naar architecten “die doorontwerpen tot het laatste schroefje.” Graag hadden ze uit de vier nominaties twee winnaars aangewezen. Na veel discussie ging een eervolle vermelding naar DECA Packaging van 2DVW Architecten. Door nieuwe mogelijkheden van standaard industriële gevelbekleding op te zoeken, wist het bureau  binnen een relatief klein budget een gevarieerde gevel te maken. Met het gebouw Plus Ultra won Wiegerinck de Detail Award. Volgens de jury is alles op elkaar afgestemd en klopt het tot het kleinste detail, “het meest compleet.”

  

Interieur Award, kleine schaal

Met een klein project in België wist Studio Farris daarna de ARC16 Interieur Award te winnen. Juryvoorzitter Odette Ex viel het op dat haar jury koos voor projecten van een kleinere schaal. De genomineerden mogen zich allen vereerd voelen, het bezoek aan de projecten bevestigde dat ze alle drie prachtig waren. Ze prees de nauwkeurige en respectvolle renovatie van de Raadzaal in Rotterdam door deMunnikdeJong en Merk X. Ook waardeerde ze de losse sfeer die Space Encounters in de werkomgeving voor Joolz HQ wist te creëren. Winnaar Giuseppe Farris vond het fantastisch als Italiaanse architect met een Vlaams project in Nederland een prijs te mogen winnen.

  

Innovatie Award, nieuwe wind waait

Jeroen van Schooten werd zelf genomineerd voor de Detail Award, en nam als voorzitter plaats in de ARC16 Innovatie jury. De grote variëteit aan inzendingen was voor de jury moeilijk langs een lat te leggen. Om tot een besluit te komen, vroeg de jury zich af wat echt onderscheidend is. Naast een nieuw gerecycled gevelmateriaal van Overtreders W en bureau SLA werd ook Patch22 genomineerd, dat door Tom Frantzen is ontworpen en ontwikkeld. De Innovatie Award ging naar Studio RAP, dat met zelfgeschreven software robots aanstuurt en daarmee zowel het ontwerp- als het bouwproces op zijn kop zet. Medeoprichter Wessel van Beerendonck van het jonge Studio RAP ziet de prijs als “bevestiging dat er een nieuwe wind door de architectuur waait.”

  

Meubel Award, zitmeubel in de breedste zin

De ARC16 Meubel Award stond in het teken van een zitmeubel voor de werkomgeving in de breedste zin van het woord. Miriam van der Lubbe en haar jury vonden de weging van criteria erg lastig. “We konden voor iets veiligs kiezen”. De nominaties, waaronder een schommelbank voor dementerenden en een ruimtelijk zitmeubel voor de Europese raad, toonden echter durf. De jury bekroonde voor de tweede keer op de avond het werk van Studio Farris, omdat het ingaat op de veranderingen van de tijd waarin de grenzen tussen thuis en werk vervagen. Het werkmeubel van Studio Farris gaat hier op een geheel eigen manier om. Giuseppe Farris was zo verrast, dat hij er op “helemaal fantastisch” na, geen woorden voor had.

 

Open oproep aan architecten

Matthijs van Ruijven, Hoofd Stedebouwkundige bij gemeente Rotterdam, deed een oproep aan alle architecten in de zaal om deel te nemen aan Woonlab010. Gemeente Rotterdam wil innovatie op de woningmarkt stimuleren. Ze schrijft hiervoor een aantal prijsvragen uit. Hoe transformeer je een leegstaand winkelpand tot woonruimte? Hoe ziet de ideale groepswoning voor senioren eruit? Alle ontwerpers, jong en oud, worden uitgedaagd om mee te denken. Innovatie en kwaliteit staan voorop.

  

Architectuur Award, jurering niet te doen

Na het dessert was de spanning in de zaal te voelen. Nu al zes prijzen waren uitgereikt, moest de ARC16 Architectuur Award nog komen. Juryvoorzitter Marlies Rohmer vond de jurering bijna niet te doen. Er zat zoveel kwaliteit tussen de inzendingen. In haar zoektocht naar duurzaamheid heeft de jury vooral gelet op de sociale duurzaamheid en naar projecten “die er over vijftig jaar nog kunnen staan, en goed een andere functie op kunnen nemen.” De nominaties Schouwburg De Kampanje van Van Dongen Koschuch Architect and Planners en het Melkhuisje van Marjolein van Eig haalden de laastste ronde uiteindelijk niet.

  

Grootste gebaar tot kleinste detail

Over het Stadhuis Deventer van Neutelings Riedijk Architects en de Hoge Raad van KAAN Architecten is heel lang gediscussieerd omdat beide projecten van het “grootste gebaar tot het kleinste detail” ontzettend sterk zijn. De spanning was om te snijden voor Marlies Rohmer bekend maakte dat de Hoge Raad de ARC Archtictuur Award dit jaar zou winnen. De huidige gebruiker bevestigde de kracht van het gebouw, dat voor hem grotesk en intiem tegelijkertijd is. Kees Kaan nam de prijs in ontvangst en sloot zijn dankwoord hoopvol af: “Ik hoop dat we dit nog heel lang blijven doen en dat we ook de ARC25 Awards mee gaan maken.”

  

Opnieuw positioneren

Als het aan de redactie van de Architect ligt doen we dat zeker. Hoofdredacteur Harm Tilman besloot de avond met een korte reflectie. “De bouw groeit maar de architectuur profiteert nog niet. We zien dat de rol van opdrachtgevers erg belangrijk is. In een tijd dat processen worden omgegooid zullen architecten zich opnieuw moeten positioneren. Uit de winnaars blijkt ook dat de jeugd de toekomst heeft.” Van de vijf genomineerde Jong Talenten waren er drie betrokken bij een winnend project. Tot slot vierden alle winnaars samen hun succes op het podium, waarna de avond nog gezellig werd voortgezet aan de bar.

 

Reageer op dit artikel