nieuws

Transformatie Eiffelgebouw Maastricht

Architectuur

Braaksma & Roos Architectenbureau transformeert het Eiffelgebouw in Maastricht tot locatie van The Student Hotel, loftwoningen, kantoorruimten en andere publiekstoegankelijke functies. Het voormalige fabrieksgebouw wijzigt hierdoor na tien jaar leegstand van een gesloten industrieel complex in een open en toegankelijk gebouw in het nieuwe Sphinxkwartier.

Het Eiffelgebouw ligt centraal in het voormalige industriële Sphinxkwartier en de wijk Belvédère. Het gebied wordt de komende jaren omgevormd tot een nieuwe, bruisende stadswijk met een 24-uurs kennis- en cultuureconomie. De wijk krijgt een internationale uitstraling en kent qua architectuur een samenspel van stadsvernieuwing en erfgoed. Met de herontwikkeling wordt De Eiffel de belangrijke schakel tussen de binnenstad en het industriële Sphinxkwartier, dat een stoerdere en ruigere uitstraling zal hebben.

 

Het witte Eiffelgebouw is een icoon en blikvanger in Maastricht. Het ensemble van drie geschakelde gebouwen kwam tussen 1928 en 1941 tot stand en maakte tot 2006 deel uit van de sanitairfabriek Koninklijke Sphinx. De Eiffel was voor z’n tijd een vooruitstrevend gebouw, ontworpen volgens de modernste constructietechnieken met lange open vloeren om de productie van wasbakken en urinoirs optimaal te kunnen faciliteren. In 1996 werd De Eiffel aangewezen als rijksmonument.

De plint wordt voorzien van een hoge staal-glazen pui

Om De Eiffel toekomstbestendig te herbestemmen moet de vervallen gevel van het tochtige fabrieksgebouw grondig worden gerenoveerd en geïsoleerd. Aan de buitenzijde krijgt het pand dan ook een stevige isolatielaag. Om het iconische exterieur herkenbaar te houden wordt een speciaal voor dit gebouw ontwikkelde witte stuclaag aangebracht. Ook het kenmerkende Sphinx-logo zal na restauratie weer op het gebouw prijken.

Impressie van de zuid-entree

Ruw en onafgewerkt interieur

Binnen vertellen de kleurmarkeringen en lettercodes aan de wanden, plafonds en kolommen het verhaal van De Eiffel. Het patina en de gebruikssporen blijven bewaard. Het nieuwe interieur, door OZ Architecten, krijgt dan ook een ruwe en onafgewerkte industriële uitstraling. Zo krijgen enkele nog aanwezige draaibanken en mengkommen een plek in het gebouw.

Mock-up gevel met nieuwe stalen ramen en linksonder het nieuwe gevelbeeld

Ruimtelijke kwaliteit

De ellenlange open fabrieksvloeren vormen de belangrijkste ruimtelijke kwaliteit van De Eiffel. Voor de nieuwe gebruiker The Student Hotel is het noodzakelijk om de ruimten voor een groot deel te verkavelen in 378 studentenkamers. In de openbaar toegankelijke ruimten op de begane grond en verdiepingen zullen bewoners en bezoekers de lange zichtlijnen in het gebouw nog optimaal kunnen beleven.

Ellenlange open fabrieksvloeren

Relatie met de stad

Vroeger was de plint van De Eiffel verbonden met de omliggende sanitair-ovens. Voor het nieuwe gebruik wordt de plint voorzien van hoge aluminium-glazen puien waardoor het gebouw een bijzondere transparantie naar de omgeving krijgt. Een publieke doorgang op de begane grond van De Eiffel faciliteert een sterke verbinding tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijk. Op het dak van de Eiffel  wordt een omvangrijke skybar gerealiseerd – rondom het monumentale waterbassin – die een indrukwekkend uitzicht over de hele stad zal bieden.

In de hoogtij dagen tijdens de volle productie

Projectgegevens

Opdrachtgever: Belvédère WOM
Architect: Braaksma Roos Architectenbureau (het bureau begeleidt het complexe cascoherstel van het gebouw en coördineert de herontwikkeling van het interieur)
Interieur: OZ Architecten
Constructie: Brekelmans
Adviseur Installatie/Bouwfysica: K-Plus Adviesgroep
Aannemer: BAM Bouw Techniek – Regio Maastricht
Images: Braaksma Roos Architectenbureau
Locatie: Bosschstraat 24, Maastricht
Programma: Studentenkamers (The Student Hotel), wonen, kantoor, detailhandel, horeca
Omvang: 33.000 m2 Bvo
Oplevering: september 2017

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels