nieuws

TenW wint prijsvraag voor BMV Hoensbroek Zuid

Architectuur

In het kader van IBA Parkstad wordt de BMV Hoensbroek Zuid gerealiseerd. Voor het ontwerp is een prijsvraag uitgeschreven die is gewonnen door TenW architecten. Jeanne Dekkers werd met hun ontwerp voor De Caumer tweede.

TenW wint prijsvraag voor BMV Hoensbroek Zuid

Winnend ontwerp

In het ontwerp van de winnaar TenW architecten is het gebouw georganiseerd rond een half besloten hof waarin alle onderwijsruimte op georienteerd zijn. De unieke onderwijsvisie van de school is vertaald in een open leerlandschap waar ruimte is gecreëerd voor het uiterst gevarieerde onderwijs aanbod voor basisschool Hoensbroek Zuid.

 TenW BMV Hoensbroek_Zuid

Het plan wordt volledig volgens de principes van circulair bouwen uitgewerkt, waarbij het streven is het gebouw energie neutraal te maken.

Voor de prijsvraag had TenW een ontwerpteam gevormd met MTD landschapsarchitecten,  Merosch -vormgeven aan duurzaamheid- , LBP Sight en DHV Royal Haskoning constructies.

Jeanne Dekkers

Het plan van Jeanne Dekkers bestaat uit de huisvesting van een maatschappelijk centrum met logopedie, een peuterspeelzaal en een basisschool. De vorm van De Caumer opent zich naar het park en heeft tegelijkertijd een representatieve kop naar de wijk. De open gevel en een speelse luifel omsluiten een groene en natuurlijke speelplaats die in nauwe verbinding staat met het Caumerbeekpark.

 DeCaumer_Jeanne_Dekkers Architectuur

De maatschappelijke buurtfuncties liggen aan de straat en de peuterspeelzaal is gepositioneerd aan de binnenplaats. Alle functies van De Caumer zijn gecentreerd rond de lichte centrale aula met multifunctionele tribunetrap. Via schuifwanden kunnen het speellokaal en de multifunctionele zaal van het maatschappelijk centrum op meerdere manieren verbonden worden met de aula. De open leerlandschappen van de onder-, midden- en bovenbouw zijn ingericht met multifunctionele en flexibele meubels die aangepast kunnen worden aan elke lesmethode.

De Caumer Jeanne Dekkers Architectuur

Duurzame oplossingen zijn verbonden aan meerdere functies en zijn ze zichtbaar gemaakt om te kunnen fungeren als leermiddelen. Het gehele gebouw is houtbouw waarbij ruwbouw ook gelijk afbouw is. Het aanwezige mijnwater van Hoensbroek wordt gebruikt als warmtewisselaar voor het ventilatiesysteem. Aan de hand van nachtventilatie en een ‘Iterson-toren’ wordt ’s nachts De Caumer geventileerd, tegelijkertijd accentueert de ‘Iterson-toren’ een specifieke leerplek in de onder- en middenbouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels