nieuws

RoosRos maakt winnend ontwerp Brede School Sonate Etten Leur

Architectuur

In Etten-Leur gaan drie basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang onder één dak. Hiervoor wordt in de Muziekwijk in de Grauwe Polder de nieuwe Brede School Sonate gerealiseerd. RoosRos Architecten heeft, samen met Dura Vermeer, DWA, IMd en BOAG de Design & Build-selectie gewonnen.

RoosRos maakt winnend ontwerp Brede School Sonate Etten Leur

Het ontwerp gaat uit van een dynamische massa-opbouw. Het hoge gedeelte ligt aan de straat, richting het park neemt het langzaam af in hoogte tot één bouwlaag aan het plein. Dit zorgt voor een mooie overgang naar de vrijstaande woningen en zorgt voor een prettige zontoetreding in het gebouw en op de pleinen en patio’s.

Sonate Etten Leur door Roos Ros

“Om goed aan te sluiten bij de schaal van de omringende bebouwing en de belevingswereld van kinderen, is de bouwmassa in drie delen geknipt”, aldus Henno Westeneng, projectarchitect. “Door te variëren in breedte en hoogte ontstaat een speels en dynamisch geheel, waarin de verschillende onderwijseenheden zich – binnen het totale gebouw – goed kunnen profileren. De brede kozijnen laten veel daglicht binnen en bieden de gewenste openheid van de school naar de wijk. Het centrale hart is licht en ruim, passend bij het uitnodigende karakter van de school.”

Sonate Etten Leur door Roos Ros 

De haakse aansluiting van de bouwdelen aan de gebogen Trompetlaan geven de associatie van ‘vingers’, waarmee de school, het park en het plein als ‘handen’ in elkaar grijpen. Daartussen ontstaan besloten buitenruimten, waarin de hoofdentree en het amfitheater liggen. De transparante aluminium vliesgevels onderstrepen de verbinding tussen gebouw en park: binnen en buiten gaan naadloos in elkaar over.

Sonate Etten Leur door Roos Ros 

De diverse pleinen rondom de school geven de toekomstig gebruikers volop de mogelijkheid om buiten te leren en te spelen. De pleininrichtingen voorzien in diverse functies: sporten, bewegen en relaxen. Hoe dichter bij de school hoe ‘rustiger’ het karakter van het plein. Op de eerste verdieping is ruimte voor daktuinen, buitenlokalen en een eventueel toekomstige uitbreiding van de school. Het piano-pad op het plein verbindt de toegangen van het plein met de verschillende entrees en maakt dit ontwerp in de muziekbuurt compleet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels