nieuws

Render Ster van de Week – Central Park in Prato, Italië

Architectuur

Laten we eerlijk zijn: elke architect houdt van mooie renderings. Los van alles wat kan en mag, tonen renderings ons hoe de wereld er idealiter uitziet. Meestal bevolkt met jonge blije mensen en designmeubels, bijna altijd badend in het zonlicht. Wat je er ook van vindt, renderen is een kunst. Elke vrijdag tonen we je de mooiste rendering van de week.

Render Ster van de Week – Central Park in Prato, Italië

Deze week het winnende ontwerp van OBR Paolo Brescia, Tommaso Principi met Michel Desvigne voor de prijsvraag voor een nieuw Central Park in Prato, Italië van drie hectare in het hart van de stad op de plaatst van het afgebroken ziekenhuis Misericordia e Dolce hospital.

 Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

In het winnende project is ruim aandacht voor het stedelijk weefsel van de stad en zijn extreme regelmatigheid: een orthogonaal raster dat, als een spoor van de ‘Cardo’ en de “Decumano’ is overgebleven. Het is nog steeds zeer volhardend en valt op door zijn ruimtelijke en temporele diffusie.

 Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

 Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

 Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

Het project start uit het geheugen en plaatsen van de oorspronkelijke stadsvormen. Het verhoogt in abstracte vorm de historische stadsmuur en roept volgens de winnaars sporen op van de Italiaanse Renaissance tuinen met perspectieven, pergola’s en hagen. In het noorden van de tuin komt een paviljoen met een open structuur richting het park. Naast restaurants en andere parkgerelateerde faciliteiten biedt het voldoende ruimte voor ateliers van kunstenaars en tijdelijke tentoonstellingen.

 Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

 Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

 Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

Op de tweede plaats eindige Ferdinand Ludwig (Baubotanik). Op nummer 3 eindigde ex aequo: Benedetta Tagliabue (EMBT/Enric Miralles) en Emanuele Barli.  Nummer  4 eindigde de Nederlander Rients Dijkstra van Maxwan Architects + Urbanistst) samen met Franca Maria Luisa Neonatovan PN Studio. Dijkstra deelde de plek met Massimo Alvisi, samen onder andere Petra Blaisse van Inside Outside en Martino Tattara (Dogma).

 Prato Central Park winnaar OBR Michel Desvigne van gelijknamige prijsvraag Render Ster van de Week

 

 

Memory Pavilion

De ontwerpcompetitie is ook een aanloop naar andere evenementen voor de verbetering van de stad. Zo wordt er een workshop georganiseerd door Rotor over hergebruik van constructiematerialen. Tussen oktober en november wordt gewerkt aan een ‘memory pavilion’ voor het voormalige ziekenhuis. Het paviljoen wordt opgebouwd met materialen van het afgebroken ziekenhuis.

Macrolott o

Ook werkt de stad aan een andere uitdaging in het stadsgebied, het ‘Macrolotto o’ door Bernardo Secchi, de Italiaanse stedebouwkundige die in 1993 startte met het stedebouwkundige plan voor de stad. Deze buurt, in het hart van het industriële district van Prato en geplaagd door de bekend problemen in achterstandswijken, krijgt een reboot die wordt gefinancierd door het stadsbestuur en regio Toscane. Het plan kreeg in de prijsvraag een geldbedrag van 6000 euro om de plannen verder uit te werken.

Pecci Center - Sensing the Waves Prato, Italie _ Maurice Nio
‘Sensing the Waves’ door Maurice Nio. Foto Marco Di Domenico

Pecci Center for contemporary art

De opening van het Pecci Center for contemporary art is gepland op 16 oktober. Het gebouw, oorspronkelijk otworpen door Italo Gamberini, is uitgebreid door Maurice Nio van NIO architecten. Achter de naam ‘Sensing the Waves’, schuilt een gebouw dat werkt als een katalysator voor werken in de hedendaagse kunst. Het centrum is waarschijnlijk het enige openbare museum in Italië en een van de weinige in Europa waarin kunst wordt tentoongesteld uit de periode 2010-2020.   

Reageer op dit artikel