nieuws

Plus Ultra is winnaar ARC16 Detail Award

Architectuur

Goede detaillering draagt bij aan de esthetiek en de functionaliteit van een gebouw en is medebepalend voor de ervaring en de waardering ervan. De ARC16 Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details die drager zijn van een samenhangend architectonisch totaalconcept. Voor de jury was dit jaar Plus Ultra van Wiegerinck het project dat hier het beste bij aansluit.

Plus Ultra is winnaar ARC16 Detail Award

Het doel van de prijs is het maatschappelijke belang van architectuur te belichten, het vakmanschap en de kwaliteit van gebouwde architectuur te versterken en aandacht te besteden aan inventiviteit en passie bij het ontwerpen. Uitgangspunt van ARC16 Detail Award is dat een goede detaillering het gebouw, en daarmee het ontwerp, beter maakt. Daarmee maakt het deel uit van het onderscheidende vermogen van een architect of ingenieur. Het criterium voor de prijsvraag is dus simpel: het detail dat de beste en meest consequente oplossing biedt in relatie tot het grotere geheel.

Uit het juryrapport

 Plus Ultra is een heel helder en eenvoudig gebouw, waarin alles klopt. Elk detail is het logische resultaat van de gedisciplineerde basisaanpak. Projectarchitect Bert Muijres koos in een vroeg stadium voor slechts vier materialen en voor een maatvoering op basis van een metrum, waar alles in past. Als gevolg hiervan is geen latje te breed en ademt het gebouw een weldadige rust. Alles is op elkaar afgestemd en het gebouw klopt van het grootste tot het kleinste detail. De constructie verbreedt elke verdieping 5 centimeter, waardoor de gevel in tegenweer mooi blijft en de detaillering eenvoudig kon worden gehouden. Bovendien heeft Muijres zo ‘nog best wat’ vierkante meters gewonnen. De jury waardeert het ijzersterke concept, de verfijnde aandacht tot op het laatste boutje, de ‘Van der Laan-achtige verhoudingen’ en het ongekend hoge detailniveau.

Wiegerinck Plus Ultra

Jury

De jury van ARC16 Detail Award bestaat uit Hans van Heeswijk (Hans van Heeswijk architecten, voorzitter), Marijn Schenk (NEXT architects), Anne van der Sluis (Van Rossum Raadgevende Ingenieurs), George Henkens (Aronsohn raadgevende ingenieurs) en Maartje Henket (ABT, secretaris).

ARC16 – Detail Award is een initiatief van Kubus en de Architect

 

Reageer op dit artikel