nieuws

Oamsterdam moet hoofdstad weer fantastisch maken

Architectuur

Onder de naam Oamsterdam introduceert HofmanDujardin een strategie waarmee het leven in de stad Amsterdam verbetert. Michiel Hofman zegt hierover ‘we leven in Amsterdam en houden van de stad. Het is een fantastische stad en we willen meer fantastisch’.

Oamsterdam moet hoofdstad weer fantastisch maken

Amsterdam anno nu kampt met een groot aantal bezoekers in het dichtbevolkte, historische centrum. Toerisme vergt zijn tol op de stad. De straten en pleinen zijn overvol, het verkeer is dicht en de prijs van woningen is hoger dan de landelijke norm. De gemeenteraad heeft hoge ambities voor de kwaliteit van de openbare ruimte, betaalbare woningen, slimme mobiliteit, interactieve middelen en het creëren van een groene, gezonden omgeving. De stad omarmt dan ook ideeën en initiatieven die helpen bij het realiseren van deze ambitie. HofmanDujardin mengt zich met het plan Oamsterdam in de discussie. 

Oamsterdam HofmanDujardin

 Oamsterdam HofmanDujardin

Oamsterdam

Oamsterdam verbindt de noordelijke wijk, bestaande uit een halve cirkel, met de rest van de stad door middel van een cirkelvormig pad. Hiermee wil het bureau de historische verbinding van Amsterdam naar het water en de openstelling van het IJ herstellen. De binnenste ring van de stad wordt een nieuwe verbinding die de verschillende centrumdelen met elkaar verbindt waardoor ruimte en lucht in het historische drukke centrum ontstaat. De cirkelvorm met 16 kilometer omtrek creëert een nieuw centrum van Amsterdam. De nieuwe ring is een totale heroverweging van de stad waarmee nieuwe gebieden ontstaan. De herontwikkeling bevat aangrenzende open ruimtes; hergebruik van gebouwen en twee nieuwe bruggen over het IJ.

Oamsterdam HofmanDujardin
Oamsterdam HofmanDujardin

Natuurpark

In de plannen van HofmanDujardin is ook ruimte voor een natuurpark langs de weg en kanalen, een nieuwe markt voor levensmiddelen op een huidig parkeerterrein, stadslandbouw in een voormalig bankgebouw, diverse sportfaciliteiten langs de nieuwe ring en een stadsstrand langs het IJ. Maar het plan blikt nog verder vooruit, in de toekomst kan de stad door meer ruimte/lucht te scheppen, stille drijvende luchtschepen, stille, drijvende auto’s die gebruik maken van de kanalen en besteldrones. Hologrammen verlevendigen de straten met een multimediaal oppervlak.

Oamsterdam_Hofmandujardin 

Reageer op dit artikel