nieuws

Noorderparkbad uitgeroepen tot mooiste publieke zwembad

Architectuur

Tijdens de Piscine Global beurs, de grootste zwembadenbeurs in de wereld, is het Noorderparkbad uitgeroepen tot het mooiste zwembad van 2015-2016. De jury loofde het Noorderparkbad om zijn licht en luchtige architectuur. Ontwerper Branimir Medić van de Architekten Cie. nam in Lyon de prijs in ontvangst.

Noorderparkbad uitgeroepen tot mooiste publieke zwembad

Uit het Juryrapport: ‘Dankzij de licht en luchtige architectuur past het gemeentelijke zwembad “het Noorderparkbad” perfect in zijn omgeving. De houten structuur verzacht de overgang tussen binnen en buiten en nodigt mensen uit het zacht golvende paviljoen, gesitueerd in het hart van het park, binnen te gaan.“

 

Na genomineerd te zijn geweest voor de BNA gebouw van het jaar, de jury en publieksprijs van de gouden A.A.P. 2016 te hebben gewonnen is dit de derde keer dat het Noorderparkbad in de prijzen valt.

Aanbestedingsproblematiek

Dat het zwembad nu zoveel succes heeft hoeft niet te betekenen dat hierdoor de Architekten Cie. nog een zwembad gaat ontwerpen. In het huidige systeem zijn de regels zo gesteld dat je als architect over goede referenties dient te beschikken. Daarnaast zijn vaak design built of design construct aanbestedingen de regel. Dit betekent dat naast de architect ook een aannemer moet inschrijven. Deze aannemer moet dan ook meerdere referenties, in dit geval zwembaden, gebouwd hebben.

Dit resulteert in marktcombinaties van geijkte zwembadbouwers met hun geijkte zwembadarchitekten waardoor het als nieuwkomer op deze markt, hoe smart je referentieproject ook is, onmogelijk is je überhaupt in te schrijven voor een aanbesteding.

Een recente design built aanbesteding voor een zwembad in de gemeente Emmen is hier een in een reeks van voorbeelden van. Hier is het ondanks ons prijswinnend ontwerp tot op heden niet gelukt een combinatie te vormen.

Tekst: de Architekten Cie.

Reageer op dit artikel