nieuws

Nieuwbouw theater en cultuurcentrum Etten Leur

Architectuur

TenBrasWestinga in samenwerking met Arup en SVP is de winnaar van de Europese architectenselectie voor nieuwbouw van theater en cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur.

Nieuwbouw theater en cultuurcentrum Etten Leur

De jury, die bestond uit vertegenwoordigers van de Nieuwe Nobelaer en van de gemeente koos unaniem voor het ontwerp van TenBrasWestinga. Het ontwerp voorziet in volledige nieuwbouw van de bestaande culturele voorzieningen en zal onder andere een vlakke vloer theaterzaal, een kleine zaal, bibliotheek, repetitie- en educatiestudio’s, muziekstudio’s en kantoren huisvesten. Samen met Arup en SVP architectuur en stedenbouw en 4advies wordt het plan verder uitgewerkt.

Cultuurcentrum de Nobelaer door TenBrasWestinga en Arup 

Analyse van de logistieke processen en stimulering van onderlinge kruisbestuiving tussen verschillende culturele disciplines zijn de basis geweest voor lay-out van de plattegronden. Het resulteerde in een uiterst compact ontwerp, met een diabolo-vorm als centrale ruimte in het gebouw. Grote glasvlakken in de gevel en lichtstraten in het dak zorgen voor een vloed aan daglicht en een sterke relatie met buiten.

Cultuurcentrum de Nobelaer door TenBrasWestinga en Arup 

Het ontwerp is gepland aan de belangrijkste invalsroute naar het centrum van Etten-Leur. De hoofdentree, zaal en dramastudio’s richten zich op het noorden naar die route en het centrum. Naar achteren toe neemt het volume in hoogte af, en zoekt het aansluiting bij de lagere bouwhoogte van de woonwijk. De foyer in het hart van het gebouw is juist gericht op deze, bezonde zuidkant van de locatie. De stenen buitengevel krijgt verschillende structuren en vier grijstinten die naar boven toe steeds lichter worden. De buitengevels worden deels doorgezet in het interieur en aangevuld met dezelfde houten vloer als in de theaterzaal en houten plafonds.

Cultuurcentrum de Nobelaer door TenBrasWestinga en Arup

Alle ruimten in het gebouw zijn ontworpen om meervoudig te gebruiken. De vlakke vloer theaterzaal wordt deels uitgevoerd met een inschuiftribune om manifestaties mogelijk te maken. Alle studio’s zijn direct zichtbaar en bereikbaar vanuit de centrale foyer om ook ingezet te kunnen worden voor publieksfuncties. De multifunctionele foyer is geschikt voor manifestaties en evenementen.

De bouw start in 2018 en wordt naar verwachting in 2019 afgerond.

Reageer op dit artikel