nieuws

Nieuwbouw Royal Agio Cigars

Architectuur

Royal Agio Cigars heeft zijn bestaande kantoorgebouw gerenoveerd tot nieuw hoofdkantoor. Daarnaast zijn er ook nieuwe productiehallen (circa 10.000 m2) toegevoegd. Het ontwerp is van Paul Goltstein van Bo.2 architectuur en stedenbouw uit Tilburg.

Nieuwbouw Royal Agio Cigars
© Twycer / www.twycer.nl

Voor de renovatie is het merendeel van de bestaande constructie (palen, funderen, vloeren) gehandhaafd. Onder begeleiding van Peutz heeft het ontwerpteam tal van duurzaamheidsmaatregelen in het ontwerp van Bo.2 architectuur en stedenbouw geïntegreerd. Zo zijn er meer dan 4.000 m2 aan zonnepanelen geplaatst. Is er primair gebruik gemaakt van Led-verlichting in combinatie met daglichtschakeling en bewegingsmelders. De warmtepompen die geïnstalleerd zijn onttrekken energie uit de buitenlucht en zorgen primair voor warmte.. Er zijn vier kleine cv ketels die indien nodig in cascade bijgeschakeld kunnen worden ter ondersteuning voor de verwarming. Ook zijn er waterbesparende toiletten.

Royal Agio Cigars door Bo2 Architectuur
De Breeam-richtlijnen ten aanzien van daglicht en uitzicht en natuurlijke ventilatie, akoestiek, energiezuinige verlichting, toegankelijkheid en flexibiliteit komen in het ontwerp terug. Zo zijn de gevels een vertaling van deze strenge eisen. De oost-zuid en westgevel waar de zon op schjint zijn voorzien van een automatische zonwering om zowel de temperatuurbelasting als het tegenlicht te controleren.

Agio Cigards wint 2017 Breeam Award Bo.2 architectuur

Foto: Tycho Müller

Voor de verbouwing en nieuwbouw verdiende Royal Agio Cigars het Breeam Outstanding Duurzaamheidscertificaat. Ook is dit het grootste gecertificeerde Bespoke project in 2016 en heeft het de hoogste score ooit behaald voor een maatwerk-project met industriële functie.

 

Reageer op dit artikel