nieuws

Mecanoo presenteert eerste impressies van Mid-Manhattan bibliotheek in New York

Architectuur

In september 2015 kregen Mecanoo en het New Yorkse bureau Beyer Blinder Belle de opdracht om een van de binnenstedelijke filialen van de New York Public Library te renoveren. Het architectenbureau publiceerde afgelopen week de eerste beelden van het $200 miljoen begrote ontwerp. De impressies tonen een volledig nieuw interieur dat wordt gedomineerd door de ‘Long Room’, een indrukwekkende, vijf verdiepingen hoge ruimte gevuld met boeken en werkplekken.

Mecanoo presenteert eerste impressies van Mid-Manhattan bibliotheek in New York

Meer publieke ruimte 

In 1914 werd het gebouw in het hart van Manhattan ontworpen als warenhuis, maar sinds 1970 doet het dienst als openbare bibliotheek. Mecanoo stelt voor om het in systeemplafonds en grijze vloerkleden gehulde interieur open te breken en de publieke ruimte met 35% te vergroten. Een groot aantal medewerkerskantoren wordt verplaatst naar een externe locatie, de kelder wordt bij de openbare ruimte betrokken en ook het dak krijgt een publieke functie als gratis toegankelijk dakterras.


Doorsnede van de Mid-Manhattan bibliotheek met links de Long Room

Multifunctionele bibliotheek

Het ontwerp volgt de trend van het groeiende programma van bibliotheken, zoals we ook zien bij de ontwerpen van Mecanoo voor de bibliotheken van Birmingham en de TU Delft. Naast het oorspronkelijke programma, dat vooral op de circulatie van boeken en andere media was gericht, biedt het ontwerp voor de Mid-Manhattan bibliotheek ruimte aan evenementen, bijeenkomsten, onderwijs en gebruik van nieuwe media. Een van de verdiepingen wordt volledig ingericht voor kinderen en op een andere verdieping komt een business bibliotheek en volwasseneneducatiecentrum. Volgens Francine Houben zal het gebouw op deze manier “inspireren tot serendipiteit en de ontdekking van de functies van een moderne bibliotheek.”

Lees ook: “Francine Houben over de bibliotheek van de toekomst” 

Op maandag 28 november wordt in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam de documentaire ‘A legacy of Mies and King’ over de renovatie van de bibliotheek van Washington DC, gevolgd door een lezing van Francine Houben.

Reageer op dit artikel