nieuws

Kaan Architecten wint ARC16 Architectuur Award

Architectuur

De Hoge Raad der Nederland van Kaan Architecten is de winnaar van de ARC16 Architectuur Award. Overige nominaties waren Schouwburg ‘De Kampanje’ door Van Dongen-Koschuch; Het Melkhuisje door BureauVanEig en Stadhuiskwartier Deventer door Neutelings Riedijk Architecten.

Kaan Architecten wint ARC16 Architectuur Award
De Hoge Raad der Nederlanden

De ARC16 Architectuur Award wordt toegekend aan afgelopen jaar gerealiseerd architectuurproject dat hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op meest innovatieve wijze combineert met verrassende architectuur. De prijs wil duurzaamheid promoten als integraal onderdeel van het ontwerp.

 

De jury zag zich gesteld voor een enorme uitdaging om het beste project aan te wijzen uit meer dan 110 inzendingen die qua schaal en functie bovendien sterk verschillen. Onder de inzendingen bevinden zich grote publieke gebouwen, transformaties en woongebouwen, maar ook woonhuizen en diverse kleinere projecten. Wat zij onder duurzaamheid verstaat, was een belangrijke leidraad bij de jurering. De vraag naar een duurzaam gebouw wordt vaak beantwoord op technisch of installatievlak, maar volgens de jury is duurzaamheid meer dan dat en begint het met de plek in de stad.

Daarnaast weegt voor de jury zwaar de manier waarop materialen en details samenkomen in naden en voegen. De jury zocht naar projecten waarin de detaillering meer is dan het assembleren van voorhanden zijnde producten of stijlen.

Hoge Raad der Nederland door Kaan Architecten

De jury koos als winnaar voor de ARC16 Architectuur Award voor dat gebouw dat meer heeft opgeleverd dan de opdrachtgever heeft gevraagd en dat overtuigt binnen de volle breedte van het vak. Een gebouw dat over vijftig jaar ook geweldig is en dat kan uitgroeien tot een klassieker. Een gebouw bovendien dat op een duurzame wijze is verankerd in de stad en zorgvuldig is uitgewerkt. Een gebouw ten slotte dat een herkenbaar typologisch antwoord geeft op de opgave en het programma op sublieme wijze vertolkt. Een gebouw dat verbaast, onconventioneel is en geheel boven de opgave uitstijgt.

Hoge Raad der Nederlanden door Kaan Architecten

Eerdere winnaars

De ARC16 Architectuur Award is dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren:TR Residence door Vincent van Duysen (2015). Cono Kaasmakerij door Bastiaan Jongerius Architecten (2014), Villa Kogelhof door Paul de Ruiter (2013) en Proyecto Roble door Équipe voor Architectuur en Urbanisme (2012).

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer, voorzitter), Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven), Sereh Mandias (De Dépendance), Fransje Sprunken (VORM) en Harm Tilman (de Architect, secretaris).

De ARC16 Architectuur Award is een initatief van Gira en de Architect

Reageer op dit artikel