nieuws

Finches voor statushouders

Architectuur

Leiden plaatst als eerste gemeente een prijswinnende woning voor statushouders. De huisjes ogen als hippe Scandinavische blokhutten. NRC bracht er een nacht door.

De Finch (Evolutionary Wooden Houses) van Jurrian Knijtijzer van Finch Buildings is een van de winnende ontwerpen van een prijsvraag afgelopen zomer van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Rijksbouwmeester. Die vroegen architecten en ontwerpers om oplossingen voor het nijpende probleem van de huisvesting van statushouders – de asielzoekers met een verblijfsvergunning.
 

De prijsvraag van het COA leverde zes winnende ontwerpen op, waarvan de prototypes of maquettes vanaf deze zaterdag te zien zijn tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Een daarvan is de Finch waarvoor de gemeente Leiden interesse toont. Die gemeente plaatst vanaf eind januari 2017 zestien woningen en de maanden daarop nog eens 135.

Finch Building

Prototype

Het prototype van de Finch stond de afgelopen twee weken op het azc in Budel, vlakbij de A2. Een aantal daar bivakkerende vluchtelingen heeft er overnacht, om het ontwerp te testen. De slotnacht was voor NRC.

Finch voor Statushouders

Finch voor statushouders

De Finch, solo opgesteld in een uithoek van het asielterrein, oogt als een grote, houten doos. Acht meter lang, dik 3,5 meter breed, twee meter tachtig hoog. Hoger dan een container. Huiselijker ook, door het hout en door de glazen schuifpui, die aan één uiteinde bijna de volle breedte beslaat. Stap je naar binnen dan sta je meteen middenin de woning: een hal is er niet en er is maar één ruimte, op het ingebouwde badkamertje na. Keuken links, stapelbed rechts, een klein tafeltje en dan al het woongedeelte. Maar nauw voelt het er niet – door het hoge plafond, door het glas, door de wanden van ononderbroken hout. Het geheel oogt eerder hip-minimalistisch. Dit is een woning die je op een vakantiepark kan aanprijzen als ‘Scandinavische blokhut-de-luxe’. En dan kun je er het woord ‘duurzaam’ aan toevoegen zonder dat het een holle frase is: de woning is CO2-neutraal, gaat meerdere decennia mee en behoeft geen fossiele brandstoffen zoals gas. Elektriciteit volstaat.

Lees verder bij de bron 

 

Reageer op dit artikel