nieuws

Derde haven Scheveningen krijgt combi van wonen en maritieme bedrijven

Architectuur

In de derde haven van Scheveningen, op het voormalig Norfolkterrein, komen woningen en bedrijfsruimte voor maritieme bedrijvigheid. Dat is vastgelegd in een overeenkomst die de gemeente Den Haag en MRP Development gisteren hebben ondertekend. De bouw van de eerste woningblokken aan de derde haven staat gepland voor het vierde kwartaal van 2018. Op de begane grond van de drie woningblokken die hier gerealiseerd worden komt 3500 m2 aan bedrijfsruimte voor mensen met de zee als broodwinning.

Derde haven Scheveningen krijgt combi van wonen en maritieme bedrijven

Wethouder Klein: “Ik ben erg blij met deze overeenkomst, vooral omdat we hiermee direct aan de kade nieuwe bedrijfsruimte toevoegen. Het is op een plek in de haven die geschikt is voor schepen met de grootste diepgang. In het college hebben we afgesproken ons meer te richten op de economische functie van de haven en ons in te zetten voor meer havengebonden werkgelegenheid. Hierbij richten we ons op de voor Scheveningen kansrijke sectoren; de visserij, watersport, havengebonden dienstverlening zoals offshore support en innovatie.”

De wethouder maakte eerder zijn ‘Agenda voor Scheveningen Haven’ bekend, een programma met concrete maatregelen voor de komende jaren. De overeenkomst met MRP Development is het begin om een van de maatregelen te verwezenlijken. De haven van Scheveningen haven is binnenkort dus volop in ontwikkeling. Het moet een gebied worden waar werken, wonen en recreëren, hand in hand zullen gaan.

•    In de eerste haven: volop ruimte voor de visserij
•    In de tweede haven: een mix van activiteiten, zoals plezier- en chartervaart en wonen, waarbij restaurants en paviljoens de haven omzomen.
•    In de derde haven: Wonen en innovatieve maritieme bedrijvigheid en kennisinstellingen. De kades daar worden straks gebruikt voor de grotere bedrijfs- en onderzoeksschepen, maar zijn ook geschikt voor het aanmeren van de grotere zeilschepen.

Volgens Wethouder Klein is er in de derde haven straks ruimte voor maritieme start-ups “Ik zie graag innovatieve bedrijven komen die vanuit Scheveningen de zee als werkterrein hebben. We hebben al een zeewierboerderij en de organisatie Ocean Clean-up. Maar ook bijvoorbeeld een bedrijf dat energiewinning uit golfslag wil realiseren of medicijnen uit algen wil produceren kan hier straks terecht.”

Reageer op dit artikel