nieuws

Braaksma & Roos ontwerpt Villa Carnegie

Architectuur

Een statige kantoorvilla in de Haagse binnenstad wordt herontwikkeld tot een transparante garden villa. Na een uitbreiding biedt het pand uit het begin van de twintigste eeuw plaats aan negen luxe appartementen. In het ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau worden bestaande kwaliteiten hersteld. De nieuwe aanbouw krijgt een eigen karakter.

Braaksma & Roos ontwerpt Villa Carnegie

Een belangrijk ontwerpuitgangspunt bij de herontwikkeling van het be­staande pand is om de bijzondere kwaliteiten van de villa opnieuw in te zetten. De nieuwe woningin­deling wordt gebaseerd op de oorspronkelijke klassieke structuur van het pand met een reeks aaneengeschakel­de ruimten, die worden verbonden door een lange enfila­de. Nieuwe buitenruimten zijn op een natuurlijke manier ingepast in het gevelbeeld.

  

Ter plaatse van de vroegere aanbouw aan de villa wordt een nieuwe uitbreiding gerealiseerd. Deze is in grootte gelijk aan de villa en heeft een licht en gelaagd karakter. Uitkragende balkons lopen door rond de gevel, stalen luiken hangen voor de grote glazen schuifpuien. Hierdoor krijgt het ontwerp van binnenuit een mooie transparantie naar de groene omgeving maar biedt het ook een hoge mate van privacy. De materialisatie in staal en glas en het kleurgebruik – donkere en lichte bronstinten – creëert dynamiek en diepte in het gevelbeeld

  

De tuin maakt een essentieel onderdeel uit van het complex, zowel het bestaande gebouw als de nieuwe uitbreiding gaan een bijzondere relatie aan met de groene omgeving. In nauwe samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers is een integraal ontwerp voor de buitenruimte ontwikkeld. Dit wordt gekenmerkt door de monumentale bomen en kruidenperken, het collectieve beschutte terras en de langgerekte vijver waaronder zich de inrit naar de parkeergarage bevindt. Naar verwachting wordt het plan in mei 2018 opgeleverd.

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels