nieuws

VvdW – Op bezoek bij Winka Dubbeldam en Snoes

Architectuur

De lokale zender NBC Brooklyn maakt portretten van bekende mensen in Brooklyn. Wat hebben zij zoal te vertellen en belangrijker hoe wonen zij. Het is een beetje gluren bij de buren. Deze aflevering gaat de zender op bezoek bij Winka Dubbeldam, een van oorsprong Nederlandse architect die in 1990 de plas overstak om daar te gaan werken. Samen met haar trouwe viervoeter Snooz of Snoes op zijn Hollands ontvangt zij de cameraploeg en vertelt ze wat haar bezig houdt.

VvdW – Op bezoek bij Winka Dubbeldam en Snoes

Winka heeft gestudeerd aan de Academie van Bouwkunst en is in 1990 naar Amerika gegaan. In 1994 is ze daar haar eigen bureau begonnen, Archi-Tectonics. Haar werk onderscheidt zich door het gebruik van duurzame materialen, vernieuwende bouwmethoden en gebruik van digitale technieken. Een recent gebouw van haar bureau is de Vestry (V33) in Manhattan, zeven gestapelde appartementen met ongebruikelijke terrassen en parkeren in de kelder.

 Winka Dubbelman portret op NBC Brooklyn 

Bekijk hier de video

In de video legt zij uit dat haar huis de plek is waar zij experimenteert met opstellingen en materialen. Wat iedereen wel kan bedenken is dat het spectaculaire uitzicht op de Hudson een doorslaggevende factor was bij de keuze van de loft waarin zij woont.

Het zitgedeelte lag oorspronkelijk aan de andere kant van de woning. Dat heeft zij omgedraaid waardoor het uitzicht op het Vrijheidsbeeld nu binnen handbereik ligt. Ook belangrijk is de omgeving die haar door de havens en de rivier herinnert aan Rotterdam.

Het interieur en vooral de keuken is voorzien van lichte materialen. De keukenapparatuur is verborgen achter een lange verticale wand. Het meubilair is van Moroso, met allen een eigen karakter.  Haar huis is, zo zegt zij zelf, niet ingericht op stijl, maar op identiteit. Haar huis is, net zoals bij vele anderen, een toevluchtsoord. Ook al omdat zij veel moet reizen en vaak van huis is.

 

Reageer op dit artikel