nieuws

Vietnamese Vo Trong Nghia krijgt Prins Claus Prijs 2016

Architectuur

Onder de laureaten van de Prins Claus Prijzen 2016 bevindt zich ook Vo Trong Nghia uit Vietnam. Hij krijgt de prijs voor zijn ontwerpen waarin lokale materialen en traditionele ambachtelijkheid is gecombineerd met 21e-eeuwse ontwerpen.

Vietnamese Vo Trong Nghia krijgt Prins Claus Prijs 2016

Zijn ‘groene programma’ richt zich niet alleen op grote stadsgebouwen, maar ook op duurzame maar goedkope woningen voor afgelegen dorpsgemeenschappen. Zijn benadering van de stedenbouw is bepalend voor de toekomst van de architectuur en het stedelijke landschap in Vietnam. Centraal in zijn werk staat de fysieke omgeving als middel om het contact te herstellen tussen mens en natuur.

 

De Prins Claus Prijzen Commissie schrijft over de winnaar ‘Vo Trong Nghia wordt geëerd voor zijn aantrekkelijke, milieuvriendelijke architectuur, die het stedelijke landschap in Vietnam nieuw leven inblaast; voor zijn baanbrekende, op Vietnam gerichte ‘ groene’ programma voor praktische ruimtelijke toepassingen, waarin cultuur en natuur in volmaakt evenwicht zijn en een heilzame werking hebben op het leven en de gemeenschap.’

‘Hij presenteert levensvatbare, duurzame alternatieven en laat bewoners, ambtenaren en projectontwikkelaars zien dat verandering mogelijk is. Hij maakt de publieke opinie bewust van de noodzaak om de leefomstandigheden van de miljoenen stadsbewoners te verbeteren. En hij presenteert de architectuur als een vorm van activisme, als aanjager van sociale veranderingen die een groenere toekomst kunnen verzekeren.’

Winnaars

Vo Trong Nghia is een van de zes laureaten van de Prins Claus Prijs 2016. De andere winnaars zijn:
– Pakistaan Cultureel Centrum Peace Niche, een non-profitorganisatie, een interdisciplinaire ontmoetingsplaats ter bevordering van het democratisch debat en conflictoplossing door middel van intellectueel en cultureel engagement.
– Colombiaans Platform La Silla Vacia, La Silla Vacía (De lege stoel) (LSV), Bogotá, is een interactief portal voor nieuws en verhalen, waarin wordt onderzocht hoe de macht in Colombia wordt uitgeoefend
– Voedselactivist en chef-kok Kamal Mouzawek, Beiroet. Mouzawek zet zich in voor duurzame voedselproductie en het behoud van de tradities en identiteit van de lokale keuken en landbouw. Hij is de oprichter van de eerste biologische markt in Beiroet en van het coöperatieve restaurant Tawlet (Tafel).
– Grafisch  ontwerper Bahia Shehab, Beiroet verbindt in haar werk als kunstenares, activiste en academica de geschiedenis van de islamitische kunst met de contemporaine Arabische politiek en het feministische debat. Tijdens de Arabische Lente tooide zij de straten van Caïro met kalligrafische graffiti.

Al twintig jaar steunt het Prins Claus Fonds kunstenaars, kritische denkers, culturele organisaties, en erfgoedredders in gebieden waar de vrijheid van culturele expressie beperkt is.

Reageer op dit artikel