nieuws

Van Dongen Koschuch ontvangt Korean Architecture Award

Architectuur

Het project Gangnam District A5 Housing Block van Van Dongen Koschuch is de winnaar van de prestigieuze Korean Architecture Award (KAA) in de categorie collectieve woningbouw. Het gebouwencomplex voor 1363 huishoudens met een oppervlakte van 180.000 m2 in de heuvels ten zuiden van Seoul is een combinatie van de Nederlandse woningbouwtraditie met de Koreaanse context. Van Dongen Koschuch is eveneens kanshebber op de ARC16 Architectuur Award met Schouwburg de Kampanje.

Van Dongen Koschuch ontvangt Korean Architecture Award

Het masterplan is gebaseerd op de topografie van de plek; een ensemble van een nieuw ontwikkelde typologie ‘Tower Block Hybrid’, openbare wegen en intieme collectieve binnenhoven. De nieuwe typologie heeft een duidelijke afscheiding tussen openbare en private ruimte dat werkt als een extra instrument om gedrag te beinvloeden. Dit leidt ertoe dat bewoners het formele karakter van de straat en de intieme sfeer van de hoven kunnen onderscheiden. De collectieve binnenhoven die onderling verbonden zijn in een autoluw gebied zorgen voor een aantrekkelijk woonklimaat dat ontmoetingen stimuleert. De blokken zijn zodanig gepositioneerd dat een optimale bezonning en uitzicht ten opzichte van de heuvelachtige omgeving toegankelijk is voor zoveel mogelijk bewoners.

 Van Dongen Koschuch wint KAA 2016

 Van Dongen Koschuch wint KAA 2016

Ondanks de perifere locatie is het Seoul Gangnam District een échte woonwijk geworden; een gemeenschap verbonden met Seoul maar voor een groot deel zelfvoorzienend en waarin kansen ontstaan voor de vorming van een wijkgemeenschap. De succesvolle fusie tussen West-Europese woonideeën in de Koreaanse context is een belangrijke reden voor de kwaliteit van het gebied en voor de waardering van zowel bewoners als de architectuurjury.

 Van Dongen Koschuch wint KAA 2016

Projectgegevens

Opdrachtgever: Korea Land Housing Corporation
Architect: Frits van Dongen (Van Dongen-Koschuch Architects and Planners), indertijd als partner van ArchitektenCie.
Projectteam: Jan-Willem Baijense, Rui Duarte, Laura Mezquita Gonzalez, Sasha Hendry, Nam Dong Ho, Andrea Sooyoun Kim, Patrick Koschuch, Jason Lee, EunSong Park, Mathew Winter
Lokale partners in uitwerking en uitvoeringsfase: Hyundai Engineering Construction Co. Ltd. SUNJIN Engineering Architecture

 Van Dongen Koschuch genomineerd voor ARC16 Architectuur Award Van Dongen-Koschuch Architects and Planners is met Schouwburg De Kampanje in Den Helder genomineerd voor de ARC16 Architectuur Award. Op 17 november 2016 wordt in Scheveningen de winnaar bekend gemaakt. Bekijk hier de andere genomineerden.

Reageer op dit artikel