nieuws

Proof of the sum ontwerpt nieuw cluster Wetenschapspark Arenberg Leuven

Architectuur

Wetenschapspark Arenberg wil de hightechregio van Leuven versterken door de aanleg van een goed uitgebouwde infrastructuur rondom kennisclusters. Hiermee wil het park technologiebedrijven, startende en (internationale R&D intensieve ondernemingen, ondersteunen. Aan Proof of the sum, het onlangs opgerichte bureau van Roy Pype (genomineerd voor de ARC16 Jong Talent Award), is gevraagd het masterplan te maken voor een vierde cluster.

Proof of the sum ontwerpt nieuw cluster Wetenschapspark Arenberg Leuven

Het Wetenschapspark Arenberg biedt naast multifunctionele kantoorruimte en laboratoria ook ondersteunende diensten aan. Het terrein is 13 hectare groot en zal in de eindfase vier gebouwenclusters omvatten die elk 25.000 m² werkruimte bieden. Twee van deze gebouwenclusters zijn bedoeld voor gespecialiseerde ondersteuning en faciliteiten voor biotechbedrijven. De overige twee clusters leggen zich toe op informatie- en communicatietechnologie, mechatronica en andere hoogtechnologische sectoren.

Diverse bedrijven, waaronder ook verschillende spin-offs van de KU Leuven hebben zich al in de gebouwen van het wetenschapspark gevestigd. Momenteel is er reeds één van de biotech- en één van de ICT clusters in gebruik. Het tweede ICT-en mechatronica cluster wordt binnenkort gebouwd. Proof of the sum zal het masterplan uitwerken voor het vierde cluster.

 Arenberg Kenniscentrum Leuven, positie tov de binnenstad Positie tov de binnenstad Leuven

Het vierde cluster zal ruimte bieden aan een community building voor het volledige park (met eventruimte, horeca, etc,), bio-incubatoren, pilothallen, kantoorfuncties, e-health voorzieningen en parkeerfaciliteiten. Dit totale bouwvolume van 30.000 m2 maakt de overgang tussen de Koning Boudewijnlaan waaraan het Kenniscluster komt te liggen en het omliggende natuurlandschap.

 Toekomstige locatie Kenniscluster Leuven door Proof of the Sum De toekomstige locatie

De Koning Boudewijnlaan verbindt de E40 en E314 met het centrum van Leuven. Het ligt op loopafstand van imec, van UZ Gasthuisberg en van de KU Leuven campus Arenberg van de groep Wetenschap Technologie. Het Wetenschapspark Arenberg bevindt zich op minder dan een kwartier rijden van de nationale luchthaven van Zaventem.

 Arenberg - Kenniscentrum Leuven

Proof of the sum en Wetenschapspark Arenberg willen met dit masterplan inzetten op het versterken van kennisdeling, het creëren van netwerken tussen ondernemers, onderzoekers en onderwijs, het genereren van gebouwflexibiliteit en het katalyseren van de landschappelijke meerwaarde.

 

 

 

Reageer op dit artikel