nieuws

F16 Shelter wordt werkplek industrieel ontwerpbureau

Architectuur

De eerste voormalige F16 shelter op de Technology Base wordt verbouwd tot werkplek én werkplaats voor het industrieel ontwerpbureau Dynteq. Het bureau is gespecialiseerd in werktuigbouwkunde, industrial design en mechatronica ontwikkeling.

F16 Shelter wordt werkplek industrieel ontwerpbureau

De komende maanden wordt shelter B514 (met gewapende betonnen muren van 70 centimeter tot 1,20 meter dik) getransformeerd tot een bedrijfsruimte die self-supporting is qua klimaat en afvalwater. Zo worden zonnepanelen op het dak geplaatst en wordt de verwarming van het pand geregeld met een lucht-water warmtepomp die gebruik maakt van de aanwezige warmte in de buitenlucht.

De riolering wordt niet aangesloten op het openbare riool, maar op een Individuele Behandeling Afvalwater (een IBA). De IBA zuivert het afvalwater en laat het gezuiverde water infiltreren in de bodem.

Qua look-and-feel krijgt de shelter een volledig glazen voorgevel en blijven zoveel mogelijk cultuurhistorische aspecten uit de F16-periode zichtbaar en behouden. Een grote open ruimte geeft plek aan ontwerpers en engineers, om te werken én te ontspannen. Aan de achterzijde van de shelter bevindt zich de toegang tot de werkplaats. Modellen maken, prototypes assembleren en testen. Op de vrij hangende verdiepingsvloer bevindt zich een grote presentatieruimte, waarbij glazen wanden zicht geven op zowel de ontwerpruimte als de werkplaats.

De verbouwing van shelter B514 is een pilot voor de in totaal 6 shelters op de ‘druiventros’ op de Technology Base. Het terrein wordt een proeftuin voor bedrijven met vernieuwingsdrang.

 

 

 

Reageer op dit artikel