nieuws

Een nieuwe kijk op woningbouw

Architectuur

In de rubriek Issues van het oktobernummer staan vier aspecten rondom het thema woningbouw centraal. Daarbij komen het programma, de ontwikkeling, het energiegebruik en de aardbevingsbestendigheid van woningen aan bod. Door op een nieuwe manier naar deze onderwerpen te kijken, ontstaan verrassende oplossingen.

Een nieuwe kijk op woningbouw

Sputnik gaat in op de een vergeten kant van de sociale woningbouw. Waar veel organisaties alleen uitgaan van betaalbare woningen, gaat het bureau een stapje verder. Zij streven naar een betaalbare woning waar mensen goed kunnen wonen. Dit heeft geresulteerd in zogenaamde ‘matjes’, die de woonwensen ruimtelijk maken. Door deze slim te combineren, ontstaat een betaalbare woning die aansluit bij de woonwensen van de bewoner.

Sputnik, oktobernummer de Architect, Issues

Twee portiekwoningen. Zeventig procent van de huurders zijn geen gezinnen: wat levert het op als een wonig alleen eenpersoonsslaapkamers heeft? (Twee enpersoonkamers zijn te combineren tot een tweepersoonskamer.) Beeld Sputnik Architecture Urbanism Research

Hanneke Stenfert heeft onderzoek gedaan naar cocreatie in de woningbouw. Zij beschrijft hoe dit ingewikkelde proces in zijn werk gaat en wat daarin de rol van de architect is. Daarmee toont zij aan op welke manier een architect zich het beste kan opstellen om een goede bijdrage te leveren aan het proces.

Jan Portheine werkte een jaar lang aan de verduurzaming van een bestaande Nederlandse rijtjeswoning. Hij beschrijft de ingrepen die het team heeft gedaan om een concept te ontwikkelen dat bij veel woningen is toe te passen. Op deze manier creëren zij met relatief eenvoudige ingrepen een groot resultaat.

Forces, Issues oktobernummer de Architect

Van der Wiel en Benthem Crouwel Architects zijn niet op zoek naar concrete oplossingen voor de bouw. Zij willen nieuwe materialen ontwikkelen die de schoonheid van de natuurkrachten zichtbaar maakt.

Kunstenaar Jólen van der Wiel werkt samen met Benthem Crouwel Architects aan het project Forces for Architecture. Zij gaan daarvoor uit van het basisprincipe van de woningbouw: beschermen. Door te analyseren op welke manier de natuur invloed uitoefent op de schil van een gebouw, ontwikkelen zij nieuwe principes. Deze willen zij uiteindelijk toepassen in de kunst en architectuur om mensen meer bewust te maken van de bewuste locatie in de wereld.

Reageer op dit artikel