nieuws

Binnenkort geen platte daken meer in Nagele

Architectuur

Het centrum van polderdorp Nagele, bekend van de platte daken, ondergaat komende jaren een kleine metamorfose. Het centrum kampt al tijden met leegstand en verval.

Binnenkort geen platte daken meer in Nagele

Het eerste nieuwbouw-project is de herontwikkeling van de plek waar tot voor kort café-restaurant Schokkererf stond. Schokkererf – met zaal – was dé ontmoetingsplek voor de inwoners van Nagele, maar stond al jaren leeg. Het pand, gebouwd midden jaren vijftig, was ontworpen door architect J. Dunnebier. Daarnaast zijn er twee andere locaties in het centrumgebied, Noorderwinkels en Zuiderwinkels. Zuiderwinkels wordt mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht en gerestaureerd. Het gebied Noorderwinkels zal in een later stadium herontwikkeld worden tot wonen.

Op ‘locatie Schokkererf’ komt volgend jaar een klein appartementencomplex met de naam ‘t Schokkererf. Op de begane grond is ruimte gereserveerd voor kleine winkels en/of dienstverlening en/of horeca; op de eerste en tweede verdieping komen veertien appartementen. Dick van Gameren van Mecanoo Architecten uit Delft heeft een voorlopig ontwerp gemaakt, dat binnenkort zal worden bekendgemaakt. Verdere uitwerking vindt plaats in samenwerking met K4 Architecten uit Emmeloord. Het is nog niet bekend wie de aannemer wordt.

’t Schokkererf is een initiatief van ontwikkelaar Schokkererf BV, een projectontwikkelmaatschappij die bestaat uit makelaar Johan van der Slikke van makelaardij Schokland te Nagele en zijn compagnon Gert Achterveld van Veldstede Vastgoedprojecten BV uit Nieuwveen.

Nagele is een dorp in de Noordoostpolder, die in 1942 in het IJsselmeer droogviel. Alle dorpen zijn ontworpen in de traditionele stijl van de Delftse School, met erkers en hellende (pannen)daken. Behalve Nagele. Dit dorp, ontworpen door toonaangevende architectengroep De 8 uit Amsterdam en Opbouw uit Rotterdam, is gerealiseerd volgens de beginselen van het Nieuwe Bouwen, aldus Anita Blom en Peter Timmer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Volgens planning start de bouw medio 2017.   

Bron: Cobouw.nl/Bouwberichten.nl

 

Reageer op dit artikel