nieuws

Agendatip – Architectuurdialogen Nederland Vlaanderen

Architectuur

Het Nieuwe Instituut haakt met verschillende maquettes en dialogen tussen Nederlandse en Vlaamse architecten in op de tentoonstelling ‘Maatwerk – Massarbeit’ in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt.

Agendatip – Architectuurdialogen Nederland Vlaanderen

Waar de tentoonstelling zowel terugblikt als ver vooruit kijkt, is tijdens de dialogen de interesse allereerst gericht op het heden en de nabije toekomst. De gesprekken zijn opgezet rond thema’s die in het werk van deze bureaus besloten liggen: Grenzeloos Maatwerk, Radicaliteit & Poëzie, Compositie & Materiaal en Aanleiding & Plek.

Wachtbeke. Foto GAFPA

Grenzeloos maatwerk

De bureau GAFPA (B), Raamwerk (B), Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Koen van Velsen praten op 27 oktober in Rotterdam (20.00 uur) over hun gedeelde opvattingen over vakmanschap, maatwerk en ruimtelijke kwaliteit ondanks de verschillende culturele en historische condities.

Cabinet Curiosities, Prix de Rome 2014, Architectuurdialogen Nederland-Vlaanderen
Cabinet of Curiosities, Prix de Rome 2014, Studio Donna van Milligen Bielke

Radicaliteit poëzie

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hoe de ogenschijnlijke radicaliteit van hun architectuur een genuanceerde poëtische kwaliteit kan opleveren. Met Goes Berry (B), Olivier Goethals (B), Freek Persyn (51N4E) (B), Lara Schrijver (Universiteit van Antwerpen) (NL) en Studio Donna van Milligen Bielke (NL).
Datum: 9 november, locatie: Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt am Main (aanvang 18.00 uur)

t Melkhuisje van VanEigArchitecten genomineerd voor de ARC16 Architectuur Award is een van de deelnemers aan de architectuurdialogen tussen Nederland_Vlaanderen

’t Melkhuisje. Foto BureauVanEig (’t Melkhuisje is eveneens genomineerd voor de ARC16 Architectuur Award.

Compositie materiaal

Op 24 november staat in het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen (18.00 uur) de dialoog over compositie en materialiteit op de agenda. In gesprek gaan BureauvanEig, Monadnock, ONO (B) en Daniel Rosbotton (UK) over de uitgekiende precisie waarmee zij exterieur en interieur van een gebouw vormgeven met bijzondere aandacht voor detaillering, compositie en materialiteit.

Housing Hengelo Korth Tielens Architecten Architectuurdialogen Nederland Vlaanderen Housing Hengelo. Foto: Korth Tielens Architecten

Aanleiding plek

Vijf bureau gaan met elkaar op 8 december (18.00 uur) in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt am Main in gesprek over de betekenis van de context voor een architectonisch ontwerp. Over hoe het inpassen in en voortbouwen op bestaande condities nieuwe plekken kan opleveren. Met Eagles of Architecture (B), Christian Kieckens (B), Korth Tielens architecten, Studio Nauta en Tom Avermaete (B).

De gesprekken komen tot stand door het Agentschap van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut. De selectie van bureaus is mede het resultaat van de inspanningen van Jantje Engels en Marius Grootveld, als curatoren ook verantwoordelijk voor een deel van de tentoonstelling Maatwerk. Twee van de dialogen worden gehouden in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt am Main, één dialoog vindt plaats in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en één dialoog vindt plaats in het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen.

Harm schreef eerder een blog over zijn bezoek aan MAATWERK MASSARBEIT in Frankfurt am Main

 

Reageer op dit artikel