nieuws

Schmidt hammer lassen wint in Aarhus, Denemarken

Architectuur

Het Deense bureau schmidt, hammer lassen heeft een ‘thuiswedstrijd’ gewonnen in de prijsvraag voor een stedelijk woonblok in het culturele groene hart van Aarhus, de tweede stad van Denemarken.

Schmidt hammer lassen wint in Aarhus, Denemarken

Het ontwerp ‘Valdemars Have’ is een visie van schmidt, hammer lassen op hoe je goede leefomstandigheden creëert voor mensen die er voor kiezen om in de stad te wonen en deze ook onderdeel van hun leven te maken. 

Valdemar Aarhus Schmidt hammer lassen

Het woonblok komt op een rustige locatie in de bruisende stad op loopafstand van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Aarhus. Het project bestaat uit 106 appartementen van verschillende grootte, van 2-slaapkamer appartementen tot penthouses met dakterrassen. Het wordt voorzien van een grote openbare stadstuin.

De architectuur is een moderne versie van de oude rode bakstenen huizen in het gebied. Door gebruik te maken van een speciaal metselwerkpatroon en de plaatsing van de ramen en balkons ontstaat een speelse en levendige uitstraling waarin traditionele versieren achterwege zijn gebleven.

Valdemar Schmidt Hammer Lassen Aarhus 

De kleuropbouw van de baksteen, van licht rood tot bijna zwart, geeft het woonblok een klassieke, doch nieuwe uitstraling. Een groene gevel zorgt voor een unieke uitstraling en geeft het gevoel alsof het gebouw in de tuin is geplant. De nabijgelegen Brobjerg school, bedekt met klimop en een bakstenen buitenkant, is inspiratiebron geweest voor Valdemars Have. Daarnaast zorgt het voor een subtiele onderlinge verbindingen met de voormalige gebouwen.

De volumes zijn ingericht als twee oost-west volumes in zes niveaus. Richting de naburige straat Valdemarsgade en het voormalige militaire hospitaal, verlaagt het gebouw zich tot vier niveaus en schikt het zich hiermee aan de omringende schaal. De vormgeving van het gebouw zorgt voor een optimale daglicht toevoer in alle richtingen. De bestaande voetpaden langs de noordzijde worden vervangen door  promenades waarmee het openbare gebied Valdemarsgade van Lønvejen een nieuwe impuls krijgt.

De publiek toegankelijke buitenruimtes krijgen een tuinachtig karakter met een verscheidenheid aan planten en bloemen die zorgen voor een biodiversiteit en een microklimaat. De bewoners krijgen hiermee een stukje natuur in de stad en houden zo de gemeenschappelijk buitenruimtes als een vredige omgeving.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels