nieuws

Oorlogsmonument in Polen nadert voltooiing

Architectuur

De Poolse architect en beeldhouwer Miroslaw Nizio onthulde de eerste foto’s van een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers in de Poolse dorpen. De opening is voorzien in 2016. Het Mausoleum van het martelaarschap van de Poolse dorpen zal hulde brengen aan duizenden burgers die tijdens de Duitse bezetting van het platteland in Polen tussen 1939 en 1945 werden vermoord.

Oorlogsmonument in Polen nadert voltooiing

De locatie in Michniów, in zuid-centraal Polen, verwijst naar een van de meest bekende wreedheden, een tweedaagse aanval op een heel dorp, waar meer dan 200 mensen het leven lieten.

Polen_Monument

Polen Monument

Mirosław Nizio en zijn studio Nizio Design International ontwierpen het gebouw als een traditionele hut die stapsgewijs verslechtert en verkruimelt tot stof. Dit symboliseert de verbranding van het dorp. De vierde fase van de bouw, die nu voltooid is, bestond uit het optrekken van de betonnen structuren van deze vormen.

Polen Oorlogsmonument 

Polen Oorlogsmonument 

De foto’s laten een rij huizen naast elkaar zien, met openingen waar de ramen komen. De oppervlakken zijn voorzien van een houtachtige korreltextuur die in het beton geprint is.

Symboliek en architectuur

“Het gebouw heeft een karakteristieke gesegmenteerde structuur,” klinkt het bij het atelier van Nizio. “Het weefsel wordt gekenmerkt door scheuren die de architectonische vorm verdelen in gesloten en open delen. Deze vorm is het resultaat van de beeldende inspiratie en de consistentie in de architectuur, gecombineerd met het historische verhaal. Het gebouw ondergaat vervorming en vernietiging, die de vernietiging die hier plaatsvond symbolisch weergeeft.”

Polen Oorlogsmonument 

Afwerking

Het gebouw krijgt een oppervlakte van 16200 m², met ongeveer 2000 m² aan tentoonstellingsruimte waar de geschiedenis van de regio wordt verteld. De vijfde fase van de bouw is nu aan de gang, die omvat het creëren van paden tussen het mausoleum en het massagraf, gebouwd in 1945.

Het Mausoleum van het martelaarschap van de Poolse dorpen wordt gecreëerd in opdracht van het Kielce Platteland Museum.

Polen Oorlogsmonument 

Nizio, die ook de creatieve kracht is achter het ontwerp van de tentoonstelling in het Museum van de Geschiedenis van de Poolse joden in Warschau, won in 2009 een wedstrijd om dit monument te ontwerpen.

Bron: Architectura.be/deZeen.com

Reageer op dit artikel