nieuws

KaDeWe Berlijn klaar voor de toekomst dankzij OMA

Architectuur

Wie in Berlijn is geweest heeft ongetwijfeld een bezoek gebracht aan de KaDeWe, Kaufhaus des Westens. Het gebouw en de winkel scharen zich in het rijtje van historische Europese warenhuizen zoals Galleries Lafayette Parijs, Selfridges Londen of laRinascente Milaan. De gebouwen staan symbool voor veranderende tijden in het winkelen en bewegen mee met nieuwe trends, een continue aanpassing is dan ook nodig. OMA maakte een voorstel waarmee de winkel een tijd vooruit kan.

KaDeWe Berlijn klaar voor de toekomst dankzij OMA

Het voorstel van het Rotterdamse architectenbureau gaat uit van vier kwadranten in plaats van een enkelvoudig gebouw. De kwadranten krijgen dan elk een verschillende architectonische en commerciële invulling gericht op verschillende doelgroepen: klassiek, experimenteel, jong en generiek. Vier warenhuizen onder een dak waarmee de originele winkel makkelijker toegankelijker wordt en de relatie met de stedelijke omgeving wordt versterkt.

KaDeWe Berlijn door OMA

Elk kwadrant, met een eigen entree in een andere straat, is door OMA georganiseerd rond een lege kern die zijn opgezet als centraal atrium en verticale distributieruimte. Deze kernen worden allen voorzien van verschillende ruimtelijke ervaringen en organisatiemodellen over alle negen verdiepingen.

KaDeWe Berlijn door OMA 

Infrastructuur

Het organisatiesysteem dat kruisvormig is opgezet werkt als infrastructuur op alle verdiepingen. Niet alleen voor het circulatiesysteem, maar het verzorgt ook de overgang tussen de verschillende kwadranten,verzorgt de relatie tussen de merken en de samengestelde ruimtes. Door deze manier van organiseren is er ook ruimte voor onverwachte programma’s.

 KaDeWe Berlijn door OMA

Restaurant

Het bestaande gewelfde restaurant wordt het architectenbureau vervangen door een compact glazen volume dat zich uitstrekt over het gebouw. Het wordt direct verbonden met de binnenruimte via een van de lege kernen. ‘De reis door de leegte’ eindigt met een roltrap die de bezoekers naar een weids uitzicht op Berlijn leidt. Twee liften zijn bereikbaar vanaf de straat en leiden de bezoekers via de gevel omhoog. Door de nieuwe inrichting van het dak ontstaat tussen de nieuwe toevoegingen en de rest van het gebouw een open binnenplaats die geschikt is voor outdoor-programma’s en een kijkje biedt op de meest geheime ruimten van KaDeWe Berlijn, zijn voedsellaboratoria.

 KaDeWe Berlijn door OMA 

Projectgegevens:

Opdrachtgever: KaDeWe Group
Locatie: Berlijn
Oplevering: Gefaseerd vanaf 2015
Programma: Retail
Ontwerp: Ippolito Pestellini Laparalli, Rem Koolhaas
Partner: Alex de Jong
Ontwerpteam Concept: Giacomo Ardesio, Sandra Bsat. Janna Bystrykh, Paul Cournet, Alice Grégoire, Piotr Janus, Aleksandar Joksimovic, Francesca Lantieri, Barbara Materia, Romea Muryn, Salome Nikuradze, Alessandro De Santis en Miguel Taborda
Ontwerpteam Design Development: Sandra Bsat, Mariano Sagasta Garcia, Luis Guzman Grossberger, Aleksandar Joksimovic, Felix Perasso, Rita L. Álvarez-Tabío Togores
Lokale architect: Architekturbüro Udo Landgraf, Heine Architekten Partnerschaft
Management: SMV Bauprojektsteuerung Ingenieursgesellschaft
Bouwtechniek: IBK Ing. – Büro für Tragwerksplanung
Mechanische, elektrische en sanitair ingenieurs: IBT Ingenieurbüro Trache

KaDeWe Berlijn door OMA

 KaDeWe Berlijn door OMA

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels