nieuws

Alkmaar krijgt nieuw poppodium

Architectuur

Poppodium Victorie, nu nog gevestigd in het oude centrum van Alkmaar, verhuist naar het nieuwe winkelgebied Overstad, aan de overkant van het Noordhollands Kanaal. Het nieuwe gebouw, een ontwerp van DP6 architectuurstudio bevat een grote zaal voor 800 bezoekers en een muziekcafé voor kleinere optredens. Verhuizing naar een groter pand is nodig om de strijd met concurrerende podia aan te gaan.

Alkmaar krijgt nieuw poppodium

De gemeente Alkmaar nodigde vier architectenbureaus uit een planontwerp te maken. De inzending van DP6 architectuurstudio kwam als beste uit de bus: het ontwerp is ‘frivool en uitnodigend en sluit qua functionaliteit het beste aan bij de wensen van het college’. De voorbereidingstijd heeft lang geduurd, aldus een gemeentewoordvoerder. “Het wordt tijd om vooruit te kijken.’’

Staal en aluminium

De vormgeving van het gebouw sluit volgens de architect aan bij de bestaande, ruige sfeer van Overstad. De gevel, die vooral bestaat uit staal en aluminium, wordt gecoat in een industriële kleur. Aan de straatzijde is het gebouw transparant, zodat voorbijgangers kunnen zien wat er binnen gebeurt. Bovendien krijgt het poppodium een dakterras. Het interieur krijgt eveneens een ‘stoere uitstraling’, met ruige betonwanden en een plafond van houten latten die op een ‘schijnbaar willekeurige manier’ getimmerd zijn. In de foyer komt een grote vide.

Overstad is een voormalig bedrijventerrein en wordt getransformeerd tot een ‘levendig deel van het nieuwe centrumgebied van Alkmaar’. Het moet de stad een nieuwe impuls geven door de combinatie van wonen, winkelen en werken, aldus de gemeentewoordvoerder.

Het nieuwe poppodium verrijst naast een volgende maand te openen megabioscoop: Vue Alkmaar. De bioscoop telt zeven filmzalen en ruim 1500 stoelen. De bouw van Victorie start in april, de oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2017.

 

Reageer op dit artikel