nieuws

Nominaties ARC15 Innovatie Award bekend

Architectuur

Het Wikkelhuis door René Snel en Fiction Factory, Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk door Paul de Ruiter en Feddes/Olthof en het nieuwe busstation ‘knooppunt Schiphol-Noord’ van Claessens Erdmann zijn door de jury aangewezen als genomineerden voor de ARC15 Innovatie Award. Op 19 november aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Energiehuis te Dordrecht.

Nominaties ARC15 Innovatie Award bekend

Nominaties 2015

 Wikkelhuis_Nominatie ARC15 Innovatie Award
Het Wikkelhuis door René Snel

Het Wikkelhuis is een duurzaam en verplaatsbaar woonelement ontworpen door René Snel en de Fiction Factory. Door 24 lagen karton rond een mal te wikkelen ontstaat een stevige en isolerende sandwichstructuur. Ieder segment is afgewerkt met een open-gevelsysteem. Door meerdere segmenten aaneen te schakelen ontstaat een grotere woon-/werkruimte. Het bouwwerk is binnen een dag op te zetten en natuurlijk afbreekbaar. Rick Buchter ontwierp het interieur voor een vakantiewoning of kantoor. De jury is gecharmeerd van de manier waarop karton is toegepast als bouwmateriaal, en van het toekomstbestendige karakter van dit project.

Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk door Paul de Ruiter en Architectenbureau Paul de Ruiter en Feddes/Olthof

Met het Masterplan Beeldkwaliteit van de Afsluitdijk ontwierp Paul de Ruiter en Feddes/Olthof het ruimtelijke kader voor herbestemming. Dit plan moet ervoor zorgen dat deze dijk ondanks de stijging van de zeespiegel ons land duurzaam kan blijven beschermen. Om veiligheid te garanderen is een overslagbestendige dijk ontworpen. Ook is een duurzame dijkbekleding ontworpen, bestaande uit een open betonstructuur die harde golven afremt en mooie dijkvegetatie toelaat. Tenslotte worden de bestaande sluiscomplexen opgeknapt. De jury is onder de indruk van dit ontwerp dat Nederland opnieuw op de kaart zet als waterland.

 
Busstation Schiphol Noord van Claessens Erdmann

Met het Busstation Schiphol Noord hebben architecten Claessens Erdman een derde leven gegeven aan een oude vliegtuighangar. Oorspronkelijk is de hangar in Groot-Brittannië door het leger gebruikt, daarna is hij aangekocht door de gemeente Rotterdam. Claessens Erdman hebben door de afstand tussen de spanten te vergroten en een lichtdoorlatend, kunststof dak te maken, een energieneutraal en zelfvoorzienend busstation gerealiseerd. Naast een knooppunt voor openbaar vervoer, is het door zijn open karakter ook een prettige verblijfplaats. De jury is onder de indruk van de manier van herbestemmen, door de architect omschreven als ´ontwerpen door niet-ontwerpen´.

Samenstelling jury

De jury van de ARC15 Innovatie Award bestaat dit jaar Gerben van Dijk, De Bouwcampus, H-team, voorzitter; Saskia Simon, OMA; Robert Winkel, Mei architecten, Onno Dwars,  VolkerWessel en Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, secretaris.

ARC15 Innovatie

Met de ARC15 Innovatie willen de uitschrijvers veelbelovende ideeën, producten en processen stimuleren die vernieuwend én haalbaar zijn en die relevant zijn voor de opgaven van transformatie en herbestemming. Doel van de prijs is het versterken van het draagvlak onder innovatie en het stimuleren van experiment en vernieuwing.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC15 Innovatie Award wordt op 19 november bekend gemaakt tijdens de ARC15 Award Show in het Energiehuis te Dordrecht.

Aanmelden

Reageer op dit artikel