nieuws

Tentoonstelling ‘De Boeddha’ door Kossmann.dejong

Architectuur

In Museum Volkenkunde in Leiden is door Kossmann.dejong een tijdelijke tentoonstelling ingericht waarin het leven van de Boeddha centraal staat. Bezoekers krijgen informatie over de belangrijkste boeddhistische landen, historische plekken en het levensverhaal van de Boeddha.

Tentoonstelling ‘De Boeddha’ door Kossmann.dejong
Boeddha tentoonstelling Museum Volkenkunde Leiden

Gepresenteerd in een intiem paviljoentje zet een selectie van reliëfs uit Ghandara de hoogtepunten uit het leven van de Boeddha op een rij. Hedendaagse mangastrips en moderne kunst laten zien dat het doorgeven van de boeddhistische leer door het vertellen van beeldende verhalen een levende traditie is. Aan de hand van infographics kunnen de bezoekers meer te weten komen over de iconografie en de betekenis van de verschillende handhoudingen van Boeddhabeelden.

 Tentoonstelling DeBoeddha KossmanndeJong. Foto Thijs Wolzak
Op pelgrimage langs boeddhistische landen. Foto: Thijs Wolzak

De kennismaking voert langs Thailand, India, China, Indonesië, Sri Lanka, Birma, Tibet en Japan en door Nederland. Bij elk land wordt ingezoomd op een specifiek thema, zoals relieken, de verspreiding van het geloof, het schrift en de dood. Een alles verbindend lint van wandvullende foto’s voorziet de unieke verzameling Boeddhabeelden van context. Het toont de religieuze beleving van boeddhisten wereldwijd en de vele tempels en festivals. Verschillende altaren bieden de bezoeker ruimte voor reflectie en bezinning. De tentoonstellingszalen vormen samen een regenboog die in de laatste zaal samensmelt in een witte beleving van licht. Een metafoor op het bereiken van verlichting en het Nirvana.

 Tentoonstelling DeBoeddha KossmanndeJong. Foto Thijs Wolzak Tijd voor bezinning. Foto Thijs Wolzak

‘DE BOEDDHA’ is van 12 februari tot en met 14 augustus te zien in Museum Volkenkunde in Leiden en gaat vervolgens op tournee naar het Tropenmuseum in Amsterdam.

Opdrachtgever en locatie: Museum Volkenkunde Leiden
Concept ontwerp: Kossmann.dejong
Lichtontwerp: Marc Heinz Lighting Design
Interactives: IJsfontein Interactive Media, Studio Yipp
Uitvoering: Iris Vormgeving, Vertical Vision, TARS Visuele Presentatie

 Tentoonstelling DeBoeddha KossmanndeJong. Foto Thijs Wolzak

Indrukwekkend 35 meter lang Vessantara doek. Foto: Thijs Wolzak

 

Reageer op dit artikel