nieuws

IABR 2016 – The Next Economy

Architectuur

In het weekend van 23 en 24 april 2016 lost de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam het startschot voor haar zevende editie: IABR 2016 – The Next Economy. Tot en met 10 juli is het evenement het platform voor creatieve coalities van ontwerpers, bestuurders, bedrijven, burgers en anderen betrokkenen met nieuwe ideeën en verbeeldingen van de stad van de 21e eeuw. Op zondag 3 juli is een groot slotdebat waarin de belangrijkste conclusies van elf weken debat worden gedeeld met het publiek.

IABR 2016 – The Next Economy

Het openingsweekend markeert het begin van een tentoonstelling en een doorlopend programma van activiteiten in en rond voormalig pakhuis Fenixloods II in Rotterdam Katendrecht. Hoofdcurator Maarten Hajer stelt samen met een internationaal Curator Team opnieuw de toekomst van de stad centraal, met ditmaal als hoofdvraag: wat is de relatie tussen ruimtelijke vormgeving en de economie van morgen?

Projectateliers

De speciaal voor de IABR opgerichte Projectateliers zetten ontwerpend onderzoek in om ruimtelijke en economische ontwikkelmodellen, nieuwe allianties en uitgewerkte voorstellen voor pilot projects te ontwikkelen. De resultaten zijn in 2016 belangrijke ankerpunten van de hoofdtentoonstelling en worden vervolgens ingezet bij het werken aan de lokale opgave: implementatie is immers altijd het doel.

De drie Nederlandse Projectateliers die zijn gestart in Groningen (Ateliermeester is Jandirk Hoekstra, partner van H+N+S Landschapsarchitecten); Utrecht (Ateliermeester Joachim Declerck, partner van Architecture Workroom Brussel (AWB) en Rotterdam (Ateliermeester is Daan Zandbelt, associate bij De Zwarte Hond), staan alle drie in het teken van het centrale thema The Next Economy.  Zij richten zich op drie belangrijke kwesties bij het ruimtelijk voorsorteren op de toekomstige stedelijke economie in Nederland: energietransitie, zorg en vergrijzing, en (circulaire) maakeconomie.

Productieve Metropool BXL

Verder is er een Atelier Productieve Metropool BXL met onderzoek naar een betere afstemming tussen de veranderende economie en de organisatie van de ruimte voor productieve activiteiten in het metropolitane gebied van de hoofdstad. Atelier Productieve Metropool BXL is een samenwerking van de IABR, Architecture Workroom (AWB) en Brusselse en Vlaamse actoren, waaronder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Ruimte Vlaanderen, OVAM en de Provincie Vlaams Brabant.

De IABR werkt voor deze editie samen met de gemeente Rotterdam; met de gemeente Utrecht; met een alliantie van de Provincie Groningen, de gemeente Groningen en de regio Groningen-Assen; en met een alliantie van Vlaamse actoren, waaronder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Ruimte Vlaanderen, OVAM en de Provincie Vlaams Brabant.

Meer informatie

Reageer op dit artikel