nieuws

Zaha Hadid wint RIBA Royal Gold Medal 2016

Architectuur

Zaha Hadid krijgt de RIBA Royal Gold Medial voor haar complete oeuvre. Hadid is de eerste vrouw die de prijs individueel krijgt toegewezen. Eerdere vrouwelijke winnaars, Sheila O’Donnel (2015), Patty Hopkins (1994) en Ray Eames (1979) kregen de prijs als partner of als echtgenote. RIBA-voorzitter Jane Duncan beschrijft Hadid als een ‘formidabele en wereldwijd invloedrijke kracht in de architectuur’.

Zaha Hadid wint RIBA Royal Gold Medal 2016

Eerder won Zaha Hadid eveneens de Stirling Prize (2010 en 2011) met het MAXXI Museum in Rome (2010)  en de Evelyn Grace Academy in Londen (2011).

De in Bagdad geboren architect maakte in 1972 kennis met architectuur tijdens haar studie aan de Architectural Association in Londen. Daarna werkte zij samen met haar voormalige professoren, Rem Koolhaas en Elia Zenghelis bij OMA in Rotterdam. In 1979 startte zij haar eigen bedrijf in Londen, Zaha Hadid Architects. Haar eerste grote ontwerp stamt uit 1990, de Vitra Brandweerkazerne in Duitsland.  Het bedrijf van de 64-jarige Hadid telt op dit moment 418 mensen wereldwijd.

 Vitra Fire Station
De Vitra Brandweerkazerne

Hadid zegt zelf over haar onderscheiding tegen Architects Journal  “Ik ben erg trots op de toekenning en vooral op het feit dat ik de eerste vrouw ben die wordt onderscheiden voor haar eigen werk. Vrouwelijke architecten zijn steeds meer vertegenwoordigd in onze beroepsgroep. Dit betekent niet dat het makkelijker wordt als vrouw. Soms zijn de uitdagingen bij immens. Er is een gigantische verandering geweest de aflopen jaren en dit willen we graag voortzetten. Deze onderscheiding is een enorme erkenning voor mij, mijn bedrijf en voor al onze klanten. Het is altijd opwindend om samen te werken met mensen met visie.”

Ze gaat verder “de ontwerpen van architecten zijn bedoeld om mensen een goed gevoel te geven in de ruimtes waar we wonen, naar school gaan of waar we werken. Woningen, scholen en andere openbare gebouwen zijn tot nu altijd gebaseerd op een minimalistisch bestaansrecht. Hier moeten we van af. Architecten van nu hebben de vaardigheden en gereedschappen om dit om te buigen.”

Bron: RIBA/AJ

Reageer op dit artikel